Kinesiske myndigheter overrasket alle da de sent onsdag kveld lokal tid bestemte seg for å isolere storbyen Wuhan, som er episenteret for coronaviruset. 17 mennesker er bekreftet døde, men antallet antas å være betydelig høyere.

«Vent til etter nyttår»

Det har vært panikk hos investorer de siste handelstimene på torsdag. Kinesisk nyttår er en periode hvor kineserne tilbringer tid med familie og venner. Mange reiser hjem til områdene de kommer fra eller tar med familien på en velfortjent ferie de neste ti dagene.

Det begynner å gå tomt for beskyttelsesmasker og medisiner ved apoteker i Wuhan. Millionbyen er blitt tvangsisolert i håp om å redusere spredning av coronaviruset. Det er meldt om nesten 600 smittede og 17 dødsfall.
Det begynner å gå tomt for beskyttelsesmasker og medisiner ved apoteker i Wuhan. Millionbyen er blitt tvangsisolert i håp om å redusere spredning av coronaviruset. Det er meldt om nesten 600 smittede og 17 dødsfall. (Foto: AFP/NTB Scanpix)

– Vent til etter kinesisk nyttår, er rådet fra David Roche til investorer.

Han er direktør og strategiansvarlig hos analyseselskapet Independent Strategy.

I et intervju med CNBC sier han at det vil ta tid for å få en oversikt over dødeligheten fra viruset. Sars-viruset, som tilhører samme familie, hadde en dødelighet på 9,6 prosent. Nesten 800 personer døde i løpet av vinteren og våren 2003.

– Etter kinesisk nyttår vil vi vite omfanget, hvor raskt det sprer seg og omfanget av infeksjoner, sier Roche.

Forlater Wuhan

Siste fly fra flyplassen i Wuhan, med en befolkning på 11 millioner mennesker, tok av ved titiden torsdag formiddag lokal tid. Byen er i realiteten isolert fra omverdenen.

Ifølge kinesiske medier kreves det spesialtillatelse for å forlate byen. Andre sier det er mulig å reise ut med privatbil. Fly, tog, busser og ferger står stille.

Bilder på sosiale medier viser soldater som er utstasjonert med to meters mellomrom ved jernbanestasjonen. Det er kaos og kø ved utfartsårene.

– Mange ønsker å forlate Wuhan. Helsepersonell sjekker hver bil, tar temperaturen på alle. Folk får lov til å dra, men det går sakte, sier en innbygger til South China Morning Post.

Sårbar for dårlig nytt

Torsdag endte hovedindeksene i Europa og USA omtrent i null. Ingvild Borgen Gjerde, rente- og valutaanalytiker i DNB Markets, mener investorene ikke er overbevist om at faren er over. Hun tror ikke de kan trå vannet så lenge.

– Basert på det som har skjedd det siste døgnet, kan de ikke det. I går ristet børsene i Asia av seg nervøsiteten og steg. Så kom det dårlig nytt i løpet av dagen, og det dempet stemningen. Det endte med et kraftig fall på de asiatiske børsene. Det var kortvarig at investorene følte seg trygge, sier hun.

Gjerde mener det er rimelig å anta at frykten i Asia vil smitte noe over til andre børser, men at utslaget avhenger av virusutbruddets utvikling. DNB Markets' syn er at oppgangen den siste tiden er mye drevet av støttende sentralbanker, som har ført til sårbare markeder.

– Etter en markert oppgang som ikke er basert på en nevneverdig bedring i fundamentale forhold, er det rimelig at negative nyheter gjør at man selger seg ned. Det er en viktig grunn til at markedene kan være følsomme for negative nyheter fremover, enten det er utvikling relatert til viruset eller noe annet, sier hun.

Investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagenfondene tror situasjonen kan komme under kontroll.

– Det er naturlig med uro ved denne typen utbrudd, men nå er WHO på ballen og har rost Kina for hvordan de håndterer Wuhan, så jeg tror de greier å håndtere dette. Vi ser ikke noe behov for å posisjonere oss overfor dette nå, men vi følger naturligvis med på situasjonen, sier Morris.

Hyllene tømmes og prisene stiger i Wuhan etter at myndighetene bestemte seg for å isolere byen.
Hyllene tømmes og prisene stiger i Wuhan etter at myndighetene bestemte seg for å isolere byen. (Foto: Stringer/Getty Images)

«Spøkelsesby»

I Wuhan er det «panikkjøp» av blant annet beskyttelsesmasker, skriver Avisen Hubei Daily. Leverandører har økt produksjonen.

– Et stykke kål koster 35 yuan. Det er flere ganger mer enn før krisen. I noen kjøpesentre er det tomme hyller og matleveringsselskapene leverer ikke. Kjøpesentre, hovedveier og restauranter er tomme. Det er som en spøkelsesby, sier Wuhan-innbygger Alex Wang til South China Morning Post.

Flyselskaper har økt kapasiteten fra Wuhan og andre kinesiske byer som en del av forberedelsene til kinesisk nyttår. Det går over 20 direktefly daglig fra Wuhan til Thailand, Malaysia og Indonesia i Sørøst-Asia. Disse er kansellert.

Wuhan er et av Kinas viktigste transportsentre for jernbane og havnen ved Yangtze-elven. Det er en viktig industriby med betydelig produksjon av blant annet biler, elektronikk og stål. Den økonomiske veksten er høyere enn det kinesiske gjennomsnittet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.