Spansk politi og domstoler har de siste dagens slått til mot organisatorene av den planlagte folkeavstemningen om katalansk uavhengighet 1. oktober. Folkeavstemningen, som støttes av regionale myndigheter i Catalonia, stemples som ulovlig av sentralmyndighetene i Madrid.

– Grunnloven slår fast at Spania er udelelig og ikke kan oppløses. Det er kun sentrale myndigheter som kan utlyse en folkeavstemning, så det er ingen tvil om at den er ulovlig, sier professor Xavier Ballart, som er sjef ved institutt for statsvitenskap ved Universitat Autònoma de Barcelona.

Xavier Ballart professor i statsvitenskap ved Universitat Autònoma de Barcelona.
Xavier Ballart professor i statsvitenskap ved Universitat Autònoma de Barcelona. (Foto: UAB)

Kultur og penger

Ballart sier kravene i Catalonia om uavhengighet og løsrivelse har ligget der i tiår, og med varierende styrke.

– Etter finanskrisen og boligkrisen, med stadige avsløringer om korrupsjon og vanstyre, ble det på nytt blåst liv i disse kravene. Folkeavstemningen er i stor grad også uttrykk for misnøye og protest, sier Ballart.

Han beskriver partiene som støtter folkeavstemningen som en «uhellig allianse» bestående av partier langt ute på venstresiden, nye protestpartier og et etablert sentrumhøyreparti på desperat velgerjakt.

Økonomi spiller også en stor rolle, ved siden av de tradisjonelle faktorene som språk og kultur. Spesielt etter finanskrisen.

– Skatt er en stor sak fordi Catalonia betaler mer til Madrid enn vi får tilbake. Det er det evige spørsmålet om hvor langt solidariteten skal gå, spesielt når det oppfattes slik at pengene vanstyres, sier Ballart.

Han sier alt bråket rundt folkeavstemningen og uavhengighet har satt en effektiv stopper for alle samtaler mellom Madrid og Barcelona og reformering av dagens system. Men denne uken kastet økonomiminister Luis de Guindos i Madrid ut et kjøttben, der han antyder at Catalonia kan få beholde mer av skatteinntektene hvis regionalmyndighetene holder fred og stopper kampen om løsrivelse fra Spania.

Mest bare bråk

Ballart mener folkeavstemningen, hvis den i det hele tatt avholdes, vil ha liten verdi.

– Den blir kaotisk, og deltagelsen blir nok lav fordi myndighetene legger praktiske hindringer. Mange ordførere og kommuner har også gjort det klart at de ikke vil stille skoler og lokaler til rådighet. Det blir veldig vanskelig å avholde denne folkeavstemningen, og den vil uansett ikke endre mye, sier Ballart.

Han sier avsløringer om at lokale og regionale myndigheter skal ha brukt offentlige midler til å finansiere den ulovlige folkeavstemningen som meget alvorlige, og han spår rettslige etterspill så snart støvet legger seg.

Ballart beskriver tilhengerne av uavhengighet som de mest høylytte, men at det langt fra er noe stort flertall i Catalonia som vil ha løsrivelse.

– Catalonia er meget splittet, rundt 50/50, sier Ballart.

Praktisk og økonomisk krøll

Professoren sier debatten så langt nærmest kun har dreiet seg om for eller imot en folkeavstemning, og minimal diskusjon om hva uavhengighet for Catalonia egentlig ville medføre.

– Ingen vil anerkjenne et uavhengig Catalonia, hvis Madrid sier nei. De praktiske og økonomiske kostnadene ville være enorme, sier Ballart.

Et uavhengig Catalonia vil måtte søke medlemskap i EU, der det kreves enstemmighet for å ta opp nye medlemmer. Ballart sier Spania garantert ville legge ned veto og handelsblokade, i likhet med andre EU-land med regioner som søker løsrivelse.

Som uavhengig land ville Catalonia måtte bygge opp alt fra en sentralbank til en hær, og Spania og Catalonia vil måtte bli enige om en fordeling av den betydelige statsgjelden.

Økonomiminister de Guindos i Madrid hevder at en løsrivelse vil krympe Catalonias økonomi med 25–30 prosent, og doble arbeidsledigheten. Ballart vil ikke gå god for slike dramatiske tall, men sier det vil koste.

– Både Catalonia og Spania vil tape på en splittelse, og sannsynligvis vil Catalonia tape mest. Heldigvis har vi foreløpig ikke lidd økonomiske tap på grunn av uavhengighetsstriden, noe som er et tegn på at næringslivet heller ikke tror på katalansk løsrivelse, sier Ballart.(Vilkår)

Fem ting det er verdt å vite før tyskerne går til urnene
Søndag er det valg i Tyskland. DNs kommentator Kjetil Wiedswang forklarer det tyske valget på to minutter.
02:10
Publisert: