President Xi Jinping (69) ble mottatt med tordnende applaus fra de rundt 2300 håndplukkede delegatene da han gikk frem på podiet i Folkets store sal ved Tiananmen-plassen i Beijing.
I åpningstalen sa han at partikongressen finner sted i en kritisk tid for Kina. Han forsvarte den strenge koronapolitikken som har rammet økonomien og vakt protester, og han hyllet Hongkongs «vei ut av kaos til styring» etter at en ny sikkerhetslov i 2020 knuste demokratibevegelsen.
– Kinas internasjonale innflytelse, appell og makt til å forme verden har økt betydelig, sa Xi samtidig som han advarte om «farlige stormer», ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.
– Kina må være forberedt på sterke vinder og høye bølger og også farlige stormer.
– Taiwan skal gjenforenes
I sin nær to timer lange tale – som er betydelig kortere enn den versjonen han holdt i 2017, da den var på over tre timer – fordømte videre det han kalte utenlandsk innblanding i Taiwan og lovte innbitt kamp mot det han kalte separatisme og intervensjon i den selvstyrte øya.
– Vi har på resolutt vis ført en stor kamp mot separatisme og innblanding og vist vår sterke besluttsomhet og evne til å beskytte statens suverenitet og territorielle integritet og motsette oss taiwansk uavhengighet, sa han til kraftige klappsalver fra delegatene.
Han sa at Kina håper på en fredelig gjenforening, men gjorde det også klart at Kina aldri vil si fra seg retten til å bruke makt om nødvendig når det gjelder Taiwan.
Som en reaksjon på talen sier et regjeringsorgan i Taiwan i en uttalelse at landet aldri har vært del av folkerepublikken Kina, og at det vil motsette seg ethvert krav om å gi fra seg selvstyret.
– Kun de 23 millioner menneskene i Taiwan har rett til å bestemme fremtiden, heter det i en uttalelse, ifølge Nikkei Asia.
Imot «hegemoni»
Xi understreket også Kinas motstand mot en «kaldkrigsmentalitet» i internasjonalt diplomati, selv om han ikke nevnte det dårlige forholdet til USA og heller ikke Russland.
– Kina er imot alle former for hegemoni og maktpolitikk, er imot en kaldkrigsmentalitet, er imot innblanding i andre land indre affærer, er imot dobbeltmoral, sa han og la til at «Kina aldri vil søke hegemoni, og aldri vil engasjere seg i ekspansjon».
Presidenten berømmet videre innsatsen mot korrupsjon, som han sa fjernet alvorlige farer for partiet og de militære, og han lovte at Kina aktivt skal være med i kampen mot klimaendringer.
Økonomisk brems
Kinas økonomi vokste i fjor med 8,1 prosent, men fortsatt nedstengning som følge av covid-19, strenge restriksjoner for inn- og utreise, samt et boligmarked i krise, har rammet økonomien hardt.
Kinesiske myndigheter satte ved inngangen til året et vekstmål på 5,5 prosent, men erkjente i juli at dette neppe vil bli nådd. Søndag fastslo imidlertid Xi at økonomisk vekst fortsatt er av høy prioritet.
Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår i sin siste prognose at Kinas bruttonasjonalprodukt vil vokse med bare 3,2 prosent i år og 4,4 prosent neste år.
En gruppe eksperter nyhetsbyrået AFP har snakket med tror årets vekst vil bli enda lavere, anslagsvis tre prosent. Så lav økonomisk vekst har ikke Kina hatt på fire tiår, om man ser bort fra korona-året 2020 da verdensøkonomien stupte.
Kinas boligkrise får mye av skylden for at veksten i landet nå har bremset kraftig opp. Boligmarkedet utgjør mellom 25 og 30 prosent av Kinas økonomi, men etterspørselen etter nye boliger har stupt, nye byggeprosjekter har stanset opp, hele bydeler står tomme og gigantiske boligbyggere Evergrande, vakler.
Reglene for boliglån er myket opp for å få fart på markedet igjen, men ser hittil ikke ut til å ha hatt den ønskede effekten
Mektigste siden Mao
Partikongressen er en stor begivenhet som bare arrangeres hvert femte år, og som godkjenner partiets og regjeringens politikk nærmest enstemmig. Den varer til 22. oktober.
Det er blant annet ventet at Xi blir gjenvalgt til en tredje periode som generalsekretær i partiet, i strid med det som tidligere har vært praksis med bare to perioder. Dermed blir han med stor sikkerhet også gjenvalgt som president i mars.
Etter ti år ved makten og potensielt ytterligere fem år vil han bli Kinas mektigste leder siden Mao, med full kontroll over økonomien, innen- og utenrikspolitikken og de væpnede styrkene.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.