Det er nesten 40 år siden Kina begynte å eksperimentere med markedsreformer og de første tillatelsene for utenlandske investorer til å investere i Sør-Kina ble gitt. Det er halvparten så lenge siden Jack Ma etablerte Alibaba fra et soverom i leiligheten sin.

Begge eksperimentene er blitt vellykket – takket være handel. Jack Ma er Kinas rikeste

«Ingen kan stanse handel»

Jack Ma møtte Donald Trump før han ble innsatt som president i 2017. Han lovte å skape en million nye arbeidsplasser i USA fra handel med Kina. Dette løftet gikk han vekk fra tidligere i høst etter at Trump trappet opp handelskrigen med Kina med nye straffetoller.

– En handelskrig er det mest idiotiske i verden, sa Ma under et innlegg på handelskonferansen China Import Expo i Shanghai på mandag – uten å nevne Trump med navn.

Alibaba er en gigant på det kinesiske markedet innenfor internetthandel, finansteknologi og investeringer. Selskapet er en viktig møteplattform for kinesiske eksportører og utenlandske importører. Før Alibaba ble det brukt mellommenn.

– Handel skaper fred mellom land. Handel dreier seg om kommunikasjon og det er ingen som kan stanse handel, sa Ma.

Den pågående importhandelsmessen i Shanghai, som ble offisielt åpnet av president Xi Jinping på mandag, har samlet selskaper fra hele verden. Kina ønsker å øke importen og vise at de ønsker å redusere store handelsoverskudd med blant annet USA.

– Den største utfordringen for Kina er å bli en importnasjon. Men dette er en fantastisk mulighet for hele verden, sa Ma.

Han fikk støtte fra blant annet styreformannen i det sveitsiske farmasiselskapet Roche.

– Den sveitsiske velstanden ble skapt fra åpne grensen og handel. Det kan være et eksempel til etterfølgelse for andre land, sa Christoph Franz på konferansen.

Kritiserer jungellover

Handelskonferansen dominerer nyhetsbildet i statlige medier i Kina. Den kinesiske importen av varer endte på 1950 milliarder dollar i fjor – en ny rekord.

– De neste 15 årene skal Kina importere produkter og tjenester verdt 40.000 milliarder dollar, sa president Xi Jinping.

Importmessen er et tilsvar på USAs påstander om at Kina ikke ønsker å redusere handelsoverskuddet i varer med USA, som i fjor var på 375 milliarder dollar.

«Handelskonferansen kan bli sett på som begynnelsen på en ny runde hvor Kina åpner opp på et høyere nivå», skriver kinesiske Global Times.

Den kinesiske kommunistledelsen har ikke kritisert USA eller Donald Trump direkte. President Xi strødde rundt seg med metaforer og indirekte kritikk av en uforutsigbar amerikansk politikk.

– I en verden med økt globalisering nytter det ikke å bruke jungellover og tro at det kun er én vinner. Det er dødfødt, sa president Xi Jinping.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Magnus Eidem: –Sikkerheten med mobilbetaling er faktisk litt bedre enn om du betaler med kort
02:29
Publisert: