Presidentene Donald J. Trump og Xi Jinping satte seg ned til middag etter toppmøtet at G20-møtet i Buenos Aires var over. Begge land uttrykker tilfredshet med utfallet, men nøyaktig hva som ble avtalt er de ikke enige om.

– USA peker på hva Kina har godtatt for å få en 90 dagers utsettelse på ny straffetoll. Kina er opptatt av det er blitt redusert spenning i handelsforholdet, uten å gå inn på detaljer, sier Eugenia Fabon Victorino, som leder Asia-strategi hos Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), i en kommentar.

«Handelskrigen fortsetter»

Det var nervøsitet ved de asiatiske markedene i november. De ledende indeksene ved de kinesiske børsene falt med over fem prosent på ti dager i frykt for en snarlig opptrapping i handelskrigen. Nå blir det en pustepause. De asiatiske børsene feiret mandag våpenhvilen.

Nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen, hvor mange små- og mellomstore eksportører er notert, endte opp 3,3 prosent på ukens første handelsdag. Børsindeksen har falt med over 25 prosent siden de første «skuddene» ble avfyrt i handelskrigen i vår.

– Dette er ikke en våpenhvile, og det er heller ikke våpenstillstand. Det er et godt tegn at presidenter snakker sammen og at de har satt en form for 90-dagers tidsfrist. Men handelskrigen fortsetter, sier handelsekspert Steve Okun, som også er styremedlem i den amerikanske handelsforeningen i Singapore, til CNBC.

Eugenia Fabon Victorino hos SEB er enig og mener at USA og Kina har kjøpt seg litt tid.

– Handelskrigen er langt fra over, påpeker hun.

«For kort tid»

Eksperter etterlyser en klar strategi fra Trump-administrasjonen om hva målet er – utover å redusere det kinesiske handelsoverskuddet på varer, som i fjor var på 375 milliarder dollar.

«90 dager for å bli enige om en omfattende avtale er for kort tid. I denne typen avtaler inngår mer sensitive temaer som tyveri av opphavsrettigheter og tvungen teknologioverføring. Det tar mange år å forhandle frem avtaler», skriver finansinstitusjonen ING i en rapport.

Dagens straffetoll på ti prosent på kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar i året opprettholdes inntil videre.

«Dette er en midlertidig pause. Det betyr at hvis forhandlingene mislykkes eller varer for lenge, kan straffetollen bli økt i februar», skriver Capital Economics i en rapport.

Analyseselskapets sjeføkonom for USA minner om at det ikke er første gang at det har foreligget et forhandlingsutkast.

Les også: Trumps retrett dnPlus

Nå har vi vært her tidligere. Kina trodde de hadde en avtale med Trump-administrasjonen i mai, hvor de forpliktet seg til å importere mer av amerikansk energi og landbruksprodukter. Trump rev i stykker avtalen, skriver sjeføkonom Paul Ashworth.

Han peker på det er en betydelig forskjell fra den forrige avtalen.

– Siden han forhandlet frem avtalen selv, vil Trump være langt mer motvillig til å torpedere den når hans eget personlige renommé kan ødelegges, påpeker Ashworth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Julefylla har skylda
DNs politiske julekalender | Luke 3: Da George Washington vant juleslaget i Trenton
01:33
Publisert: