Det er nesten fem år siden Xi Jinping begynte å konsolidere makten i kommunistapparatet og i det kinesiske samfunnet. Han startet presidentperioden med å slå hardt ned på korrupsjon. Han lovte at ingen skulle føle seg trygge – hverken mektige kommunisttopper (tigrer) eller ordinære borgere (fluer).

Han har holdt ord. Som en del av denne prosessen har han kvittet seg med motstandere som har tilhørt andre fraksjoner i kommunistpartiet – om det har vært mektige tigrer, farlige krokodiller eller irriterende fluer. Nå er det de grå neshornene som skal temmes.

Neshorn skaper oppmerksomhet

«Grå neshorn» er et uttrykk som benyttes for noen av Kinas største privateide selskaper som i løpet av de siste ti årene har vokst seg store og mektige takket være gode forbindelser.

– Jeg tror ikke mange har hørt om begrepet «grå neshorn». Men markedet liker denne typen uttrykk. Det er deres måte å skape oppmerksomhet rundt hva som skjer, sier sjeføkonom Ding Shuang hos Standard Chartered til South China Morning Post.

Neshornene er store og fryktinngytende dyr med tykt skinn som er svært motstandsdyktig. De er territoriale og kan aggressivt forsvare seg om de føler seg truet. De er vanligvis sky, men blir de skremt, styrter de løs på sin fiende og er da farlige dyr.

I finansverdenen er «grå neshorn» farlige selskaper eller hendelser som blir oversett til tross for at der synlige i landskapet. Det er de samme karakteristikkene selskaper som de kinesiske selskapene Dalian Wanda, HNA Group, Anbang Insurance og Fosun har.

De er fryktet av konkurrentene etter å ha bygd seg store og mektige de siste årene. Dette har skjedd via tilgang til billig kapital for å finansiere ekspansjon.

– Kinesiske myndigheter har spilt en rolle som en uunnværlig tilrettelegger. Hvis du ser på hvordan de ble så store så har det vært ved å påta seg gjeld, sier professor Minxin Pi ved Claremont McKenna College i USA, som studerer kinesisk politikk, til New York Times.

Ikke gjort jobben sin

Den samlede kinesiske gjelden er på rundt 268 prosent av bruttonasjonalprodukt – opp fra 156 prosent i 2008. Selskapsgjelden er på 166 prosent – opp fra 120 prosent i 2011.

For ti år siden var den økonomiske veksten i Kina på over 14 prosent. Nå ligger den på det halve.

Kommunistpartiets avis Folkets Dagblad har advart mot «svarte svaner» og «grå neshorn» i flere artikler den siste uken. Det er rettet kritikk mot offentlige tilsyn som har som oppgave å overvåke kinesiske selskaper.

Alle de fem selskapene nevnt ovenfor har en uoversiktlig selskapsstruktur, aksjonærer skjules via hemmelige selskaper og ingen vet hvor stor gjeld de har påtatt seg etter tidenes oppkjøpsfest – heller ikke myndighetene.

– Bruken av uttrykket «grå neshorn» tyder på at kinesiske regulatorer ikke har gjort jobben de er blitt utpekt til å gjøre. Den kinesiske ledelsen ser disse selskapene som noe nytt i markedet. Det passer inn med hvordan de ser på situasjonen, sier sjeføkonom Lu Zhengwei hos Industrial Bank i Shanghai til South China Morning Post.

Oversette farer

I boken «The Gray Rhino: How to Recognize and Act on the Obvious Dangers We Ignore» fra 2016 forklares finanskrisen i USA i 2008 med at faresignalene var åpenbare, men ble oversett.

Forfatter Michel Wucker identifiserte Kina som det største «grå neshornet» i en oversikt hun publiserte tidligere i år. På førsteplass havnet USA og skjøv Europa ned til en tredjeplass.(Vilkår)

Kygo på premieren for «Stole the show»
Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo smiler for kameraene på den rød løperen under premieren på dokumentaren om han selv, "Stole the show" i New York.
01:12
Publisert: