I en tale for 40 år siden åpnet Deng Xiaoping for begrensede markedseksperimenter i grenseområdet mot den daværende britiske kolonien Hongkong. Shenzhen har vokst opp til å bli en av verdens største og mest moderne byer.

Kina er blitt en økonomisk stormakt med en årlig verdiskaping som kun forbigås av USA.

– 18. desember 1978 vil bli husket i Kina. Vi var på randen av en økonomisk kollaps etter tiår med revolusjoner og motrevolusjoner. Det var et viktig behov for gjenoppbygging. Den dagen startet en endring som har fått svært viktige konsekvenser, sa president Xi Jinping i en tale i Beijing tirsdag.

«Flyttet himmel og jord»

Enkeltpersoner som har spilt en nøkkelrolle i Kinas utvikling de siste 40 årene ble vist frem som helter i talen som ble vist direkte i Kina. Xi forsøkte å overbevise Kina og verden om at han vil fortsette reformarbeidet – under kommunistpartiets ledelse.

– Kommunistpartiet har ledet det kinesiske folk på en epokegjørende reise, oppnådd episke prestasjoner og flyttet himmel og jord, sa Xi – til stående applaus – og la senere til at «kommunistpartiet må styre over alt i Kina».

Ingen av de to forgjengerne var til stede under talen. Hu Jintao, som styrte Kina fra 2003 til 2013, er blitt kjørt på sidelinjen i kommunistpartiet. Under 30-årsmarkeringen for ti år siden forpliktet han seg til markedsreformer.

Heller ikke tidligere president Jiang Zemin ble nevnt av nyhetsbyrået Xinhuas dekning av talen.

– Kina har hatt en gjennomsnittlig økonomisk vekst på 9,5 prosent årlig de siste 40 årene, sa Xi.

I år ventes det at den veksten vil havne på i overkant av 6,5 prosent.

«Kinas økonomiske svekkelse forventes å bli dypere neste år, noe som vil tynge på aksjemarkedet og valutaen», skriver Capital Economics, som tror Kina vil få en økonomisk vekst på nærmere fire prosent i første halvår 2019.

«Mistillit til myndighetene»

Skeptikerne er mange om Xi gjør nok. Reformarbeidet har stagnert. For første gang siden 1990-tallet har størrelsen på privat sektor i Kina falt, ifølge en rapport fra Asia Society og Rhodium Group.

Reformer beveger seg fremover i kun to av ti områder: Internasjonale investeringer og innovasjon.

President Xi Jinping møter kritikk fra eksperter i Kina på måten han har styrt økonomien og ikke klart å gjennomføre reformer, slik han lovet da han ble innsatt for seks år siden.

Han sa i talen at Kina vil stå for egen innovasjon og utvikle kjerneteknologi. Han beskyldes for å ha holdt igjen reformarbeid og styrket sin egen maktbase i samfunnet. Dette skaper usikkerhet.

– Det mest grunnleggende problemet som private selskaper står foran er ikke vanskeligheter med å skaffe finansiering eller at det er for dyrt. Det er derimot politisk usikkerhet og mistillit til myndighetene, sa professor Xiang Songzuo ved Renmin University under en konferanse sist helg, ifølge Wall Street Journal.

«Reformperioden er over»

Til tross for å ha blitt verdens ledende handelsnasjon, er Kina et lukket marked for mange utenlandske selskaper som ønsker tilgang. Nesten halvparten av medlemmene i den europeiske handelsforeningen mister muligheter i Kina på grunn av markedsrestriksjoner.

– Ingen er i en posisjon til å diktere til det kinesiske folk hva vi kan gjøre – eller ikke gjøre, sa Xi under talen.

Dette ble tolket som et svar på krav fra Kinas handelspartnere om at mer av økonomien må åpnes opp. Finanssektoren er lukket, selv om det er blitt mulig å etablere seg og ta kontroll over datterselskaper i år for utenlandske selskaper.

«For å opprettholde vekstpotensialet må Kina fjerne handels- og investeringsbarrierer som er ineffektive for egne forbrukere og forårsaker strukturell friksjon med utenlandske partnere», ifølge rapporten fra Asia Society og Rhodium Group.

OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) rangerer Kina som 59 av totalt 62 land på hvor åpne de er for utenlandske investeringer.

– Reformperioden slik vi kjenner den er i realiteten over. Xi har allerede rullet tilbake reformer ved at staten har fått økt innflytelse og fjernet de tidligere tydelige linjene mellom privat og offentlig sektor, sier forfatter av boken «Red Capitalism: The Fragile Financial Foundation of China’s Extraordinary Rise», Fraser Howie, til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Da den røde luen ble forbudt
DNs politiske julekalender | Luke 18: Den politiske nisselue.
01:47
Publisert: