Lei Jun hadde tjent sine første milliarder da han etablerte Xiaomi i 2010. Planen var å gjøre som amerikaneren Michael Dell gjorde på 1980-tallet da han bygget personlige datamaskiner med standardkomponenter. Dette holdt kostnadene nede.

Xiaomi fulgte samme modell. De fikk svært trofaste kunder som satte pris på geriljamarkedsføring og produkter med topp spesifikasjoner som ble solgt i begrenset antall og til lav pris. Selskapet har en børsverdi på 645 milliarder Hongkong-dollar (710 milliarder kroner).

Dell er verdens tredje største pc-produsent. Xiaomi har samme tredjeplassering på smarttelefonoversikten for 2020 med en 11 prosent markedsandel og 145 millioner solgte smarttelefoner, ifølge Counterpoint Research. Selskapet er verdens raskest voksende smarttelefonprodusent.

Kontraktsprodukjon

Nå bekrefter selskapet i en børsmelding at de skal innta elbilmarkedet. Lei Jun skal selv lede satsingen. Selskapet skal investere 10 milliarder dollar (85 milliarder kroner) i på hva de karakteriserer som «smarte elektriske kjøretøy».

«Xiamo håper å tilby smarte elektriske biler av høy kvalitet slik at alle i verden kan nyte en smart livsstil – når som helst og hvor som helst», skriver selskapet i børsmeldingen til Hongkong-børsen.

Grunnleggeren har ledet en arbeidsgruppe som har vurdert om de skulle satse på elektriske biler og hvordan dette skal gjøres. Det har gått rykter om at de skal samarbeide med bilprodusenten Great Wall Motor, men dette avvises av kilder i selskapet overfor Bloomberg.

Planen er å utvikle elektriske kjøretøy, men sette ut produksjonen til kontraktsprodusenter. Xiaomi benytter de samme kontraktsprodusentene av smarttelefoner som Apple har avtaler med på produksjon av blant annet Iphone og Ipad, deriblant taiwanske Foxconn Technology.

Foxconn bekreftet i fjor at de vil produsere biler på vegne av teknologiselskaper og etablerte bilprodusenter. Fisker inngikk i februar en avtale med Foxconn om å utvikle og produsere nye modeller.

Geely, som er Kinas største privateide bilprodusent og som også eier Volvo, har en tilsvarende avtale med Foxconn.

Nytt vekstmarked

Det er et titall elbilprodusenter på det kinesiske markedet. De kinesiske selskapene er i ferd med å ekspandere internasjonalt til blant annet Sørøst-Asia, hvor de japanske bilprodusentene siden 1970-tallet har dominert.

Analytiker Dan Ives hos meglerhuset Wedbush Securities tror ikke det er for sent og skriver i en ny analyse at «transformasjonen er helt i begynnelsen».

Bil med Embret: – En innertier for det norske markedet
Volkswagen ID.4 er den første store, rimelige elektriske familesuven på markedet.
02:12
Publisert:

«Denne bransjen kan få markedsmuligheter på 5000 milliarder dollar i løpet av det neste tiåret. GM, Ford og Volkswagen hopper alle inn på den dypeste siden av bassenget med elektriske biler. Det er en massiv oppdemmet etterspørsel i hele verden etter elektriske biler», skriver Ives i en ny analyse.

Tesla åpnet i fjor sin første fabrikk utenfor USA like ved Shanghai. BYD, som har blant annet Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway som en av de største aksjonærene, økte resultatet med 165 prosent i 2020.

«Dette åpner opp for et nytt vekstmarked for Xiaomi. Smarttelefoner og annen elektronikk kan få lavere vekst fra 2023», ifølge analytikere hos Bloomberg Intelligence, som mener at dette markedet vil være på 12600 milliarder dollar frem til 2030.

Xiaomis aksjekurs har steget med over 150 prosent det siste året. Omsetningsveksten var på 25 prosent i fjerde kvartal og selskapet fikk en resultatforbedring på 261 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2019.

Kursen gjorde et byks på over fem prosent da handelen startet ved Hongkong-børsen onsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.