For to år siden fryktet analytikere at veksteventyret var over for kinesiske Xiaomi.
Det hadde gått raskt i svingene siden etableringen i 2010. Det privateide selskapet var verdt rundt 60 milliarder dollar i 2015 – tilsvarende transportselskapet Uber – men så stoppet det opp på grunn av vekstsykdommer.
Når er selskapet tilbake på sporet. Analyseselskapet Counterpoint Research har nettopp publisert en ny rapport som viser at Xiaomis salg av smarttelefoner i tredje kvartal vokste med 80,6 prosent til 27,7 millioner enheter.
Xiaomi har profilert seg som Kinas svar på Apple med hippe produkter og en målrettet markedsføring mot teknologientusiaster. Smarttelefonmodellene ble solgt online og ble sluppet i puljer til trofaste kunder som fikk topp tekniske spesifikasjoner til lavpris.
– De har en litt annen strategi enn de kinesiske konkurrentene Oppo og Vivo, som har konsentrert seg om kun smarttelefoner. Xiaomi utvikler smarttelefoner, aktivitetsarmbånd, fjernsynsapparater og produkter for bruk til kunstig virkelighet, sier direktør Tarun Pathak hos Counterpoint Research.
Utfordrer Apple
Men det er ikke bare Xiaomi som vokser. Alle de kinesiske smarttelefonprodusentene rykker opp på oversiktene.
Huawei er blitt et kjent merkenavn i enkelte vestlige markeder, mens Oppo, Vivo, ZTE og Xiaomi er ukjent for forbrukere i USA og EU.
Oppo og Vivo, som eies av samme morselskap, har et markedsføringsbudsjett på 22 milliarder rupi, tilsvarende to milliarder kroner, i India i 2017. Det er mer enn hva Samsung og LG bruker i landet, ifølge en ny undersøkelse. Fra 2019 vil Oppo sponse det indiske cricketteamet.
Til sammen har de kinesiske selskapene en global markedsandel som er større enn Samsung og Apple til sammen, og flere av dem puster Apple i nakken.
– Xiaomi vokser raskest av alle. Hvis den samme veksthastigheten fortsetter kan Xiaomi gå forbi Oppo, Huawei og Apple og bli verdens nest største smarttelefonleverandør i 2018, spår direktør Linda Sui hos analyseselskapet Strategy Analytics.
Samsung er fortsatt verdens største smarttelefonprodusent.
Det siste året har det sørkoreanske selskapet økt markedsandelen med 0,6 prosentpoeng til 20,6 prosent. Apples markedsandel falt derimot med 0,3 prosentpoeng til 11,7 prosent, ifølge Counterpoint Research.
Ny vekst
Xiaomi har gått bort fra den opprinnelige salgsmodellen hvor alt ble solgt online. Prisene har også gjort et byks, men er fortsatt svært konkurransedyktige sammenlignet med Apple og Samsungs modeller.
Toppmodellen MIX 2-modellen selges for mellom 4000 og 5900 kroner i Kina. Grunnleggeren mener at selskaper er bedre forberedt på vekst nå enn for to år siden.
– I 2018 skal vi bli et av verdens 500 største selskaper. Jeg venter at omsetningen vil passere 1000 milliarder yuan (1230 milliarder kroner), i løpet av det neste tiåret, sa Xiaomis konsernsjef Lei ved åpningen av selskapets flaggskipsbutikk i den sørkinesiske byen Shenzhen.
«Dype lommer»
Tarun Pathak hos Counterpoint Research forklarer suksessen for Xiaomi og de andre kinesiske selskapene med at de satser for fullt i de markedene de bestemmer seg for å gå inn i.
– De har dype lommer og er villige til å satse med markedsføring, kampanjepriser og produkter i ulike prisklasser. Når brukerne skal oppgradere til en bedre modell er målet at de velger samme merke, sier han.
Pathak mener det ligger en klar langsiktig strategi bak.
– Dette er nye selskaper som solgte sine første billige smarttelefonene i 2014 og 2015. Nå ønsker brukerne mer avanserte modeller. Xiaomi, Vivo og Oppo har skapt merkevaregjenkjennelse i Kina og India på rekordtid. Det samme skjer i andre markeder, sier Pathak.
Lærdom fra Nokia
Xiaomi har søkt om over 16.000 internasjonale patenter til sitt digitale økosystem som kobler sammen smarttelefoner, treningsarmbånd, fjernsynsapparater og annen elektronikk på samme måte som Apple, Google og Samsung gjør.
De kinesiske selskapene ser seg fornøyd med langt lavere marginer enn Apple og Samsung.
– De henter inn store datamengder fra brukerne som de kan benytte til å skreddersy nye produkter og tjenester, sier Tarun Pathak.
– Hva er hovedtrenden for 2018-modellene?
– Det er tiårssykluser for mobiltelefoner og berøringsskjermene. Det neste store blir stemmestyrte enheter med en langt bedre kvalitet enn hva vi er vant til i dag. De kinesiske selskapene investerer i utvikling av avansert programvare, kunstig intelligens og kunstig virkelighet. De gjør alt for å ikke bli irrelevante og forsvinne slik som skjedde med Nokia da smarttelefonen kom, sier Pathak.(Vilkår)