Xiaomi startet ut som en liten irriterende utfordrer i Kina. De produserte et begrenset antall smarttelefonmodeller med det siste av komponenter, teknologi og funksjoner ut fra hva brukerne drømte om. Telefonene ble solgt via sosiale medier til svært lave priser.
Markedsandeler fremfor marginer
Geriljamarkedsføringen Xiaomi skapte en trofast tilhengerskare i Kina, India og Sørøst-Asia. Xiaomi er størst i India. Nå slipes knivene for å ta nye markedsandeler i Europa og Nord-Amerika, hvor Apple og Samsung er dominerende.
– Vi klarte å få en veldig høy vekst fra smarttelefondivisjonen med høyere bruttofortjeneste og bedre marginer. Dette kommer fra strategien vår om å selge mer avanserte smarttelefoner og produkter, sa konsernsjef Wang Xiang under resultatpresentasjonen onsdag.
Xiaomi solgte 49,4 millioner smarttelefoner i årets tre første måneder. Dette er 69 prosent flere enheter enn i samme kvartal i fjor. I første kvartal fikk Xiaomi en global markedsandel på 14 prosent – kun slått av Samsung og Apple, ifølge Counterpoint Research.
Selskapets visekonsernsjef Lu Weibing, som også har ledet Kina-satsingen, sa under et seminar på mandag at Xiaomi vil få en større markedsandel enn Apple i inneværende kvartal. Det skiller tre prosentpoengs markedsandel mellom de to selskapene.
Om tre år skal Samsung måtte gi fra seg tronen, ifølge Xiaomi-toppen. Dette er to år tidligere enn hva grunnlegger Lei Jun har sagt tidligere.
Xiaomis aksjekurs har steget med 143 prosent det siste året og selskapet har en børsverdi på 710 milliarder Hongkong-dollar (770 milliarder kroner). Aksjekursen steg med 4,2 prosent ved børsåpning i Hongkong torsdag morgen.
Bedre enn ventet
Omsetningen økte med 55 prosent til 76,9 milliarder yuan (100,7 milliarder kroner). Driftsresultatet økte med 87 prosent.
«Omsetning og marginer i alle segmenter var bedre enn ventet. Vi tror Xiaomi kan selge 198 millioner smarttelefoner i inneværende år. Ledelsen sier de vil prioritere markedsandeler fremfor marginer», skriver Daiwa Capital Markets i en analyse.
Daiwa mener at salg av «tingenes internett»-produkter, internettilkoblede duppedingser, vil gi en høy vekst fremover internasjonalt de neste kvartalene.
Veksten og markedsandelene kommer på bekostning av den kinesiske erkerivalen Huawei, som er underlagt amerikanske sanksjoner. Huawei hadde en 20 prosent markedsandel for ett år siden. Denne har stupt til under fire prosent i første kvartal.
En uke før tidligere president Donald Trump forlot Det hvite hus plasserte han Xiaomi på en svarteliste. Begrunnelsen var at selskapet utgjorde en sikkerhetsrisiko for USA og hadde forbindelser til Det kinesiske militæret. Xiaomi avviste disse påstandene.
Denne uken fjernet en amerikansk domstol, med støtte fra Joe Biden-administrasjonen, selskapet fra svartelisten. Det gjør at Xiaomi får tilgang til patenter og komponenter fra amerikanske selskaper – og det amerikanske markedet.
El-bil-satsing
Ambisjonene stanser ikke med å bli største smarttelefonprodusent. I slutten av mars bekreftet selskapet at de skal innta elbilmarkedet. Selskapet skal investere 10 milliarder dollar (85 milliarder kroner) i på hva de karakteriserer som «smarte elektriske kjøretøy».
Satsingen ledes av grunnlegger Lei Jun. Han holder kortene tett til brystet, men antyder han vil bruke de samme geriljataktikkene som da selskapet utviklet og produserte smarttelefoner. Brukerne får komme med innspill på hva de ønsker av funksjoner – og pris.
Under en livestrømming på den kinesiske Tiktok-varianten Douyin i april sa Lei Jun vil lytte til hva potensielle brukere ønsker. Xiaomi gjorde det samme da lanserte den første smarttelefonen for ti år siden i et overfylt marked.
– Brukerne forteller oss at de ønsker en elektrisk bil som koster mellom 100.000 og 300.000 yuan, det skal være en sedan eller en suv og mer vårt kjente merkenavn, sa grunnleggeren.
«La unge kjøpere få kjøpe en elektrisk vil til 19.999 yuan», var blant kommentarene – med referanse til «Mi 1»-modellen som ble lansert med en pris på 1.999 yuan (2400 kroner) i 2011.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.