Aleksej Kuzmitsjev (60) er blant de mindre kjente russiske oligarkene, men han har vært i gamet helt fra begynnelsen da Sovjetunionen kollapset. Han var med på å grunnlegge Alfa Bank og investeringsselskapet LetterOne sammen med den mer kjente Mikhail Fridman, som han ble kjent med under studiene i Moskva på 1980-tallet. Kuzmitsjev og Telenor er gamle kjente fra den mangeårige maktkampen om mobilselskapet Vimpelcom, nå Veon.
Bloomberg anslår at hans formue var på 5,4 milliarder, 57 milliarder kroner, før Russlands invasjon av Ukraina i februar.
Finner seg ikke i frys
Kuzmitsjev ble nokså umiddelbart etter invasjonen sanksjonert mot, fordi EU mener han har tette bånd til president Vladimir Putin og hans eldste datter gjennom Alfa Bank.
Franske myndigheter rykket raskt inn i mars og beslagla først én yacht, og siden én til, samt et herskapshus i Paris og et feriehus på Den franske rivieraen.
Men Kuzmitsjev hyrte sporenstreks skarpskodde advokater og har gått til en rekke saker mot franske myndigheter for behandlingen han er underlagt. En av påstandene hans var at de ikke kunne nekte ham å bo i og bruke eiendelene i Frankrike. Han vant frem i retten og fikk nøklene tilbake til husene sine, og han har fått beholde bilene sine.
Kuzmitsjev har for øvrig også en luksusbolig på fasjonable Upper East Side i New York på over 900 kvadratmeter som han kjøpte for over 400 millioner kroner i 2016. Samtidig kjøpte han en mindre leilighet på 370 kvadratmeter for rundt 180 millioner kroner i samme kompleks. I mars la han den største av disse ut for salg, for omtrent samme pris som han betalte i sin tid.
De små russiske bjørnene
Nå krever Kuzmitsjev også å få bruke yachtene sine i franske farvann, «La Petite Ourse» og «La Petite Ourse II», Den Lille Bjørnen I og II. En fransk domstol har til og med slått fast at bordingen og beslagleggelsen av Kuzmitsjevs andre yacht ikke skjedde i henhold til loven.
– Jeg kan ikke forstå hvorfor han ikke kan seile langs kysten fra Cannes til St. Tropez, sier hans advokat Philippe Blanchetier til Bloomberg.
Advokaten sier hans klient er innforstått med at båtene ikke kan forlate franske farvann.
Men det er lite trolig franske myndigheter vil frigi yachten, nettopp på grunn av faren for unndragelse. Megayachten «Amore Vero», som myndighetene mistenker tilhører den Putin-allierte Rosneft-sjefen Igor Setsjin, ble i mars beslaglagt. Den lå da inne til planlagt service og reparasjoner i La Ciotat ved Marseille. Tollvesenet rykket inn da de fikk nyss om at mannskapet gjorde yachten klar til å seile, selv om det fortsatt gjensto reparasjoner.
Russiske oligarker har etter krigen og stadig tøffere sanksjoner gjort alt de kan for å skjule sine verdier på steder som er trygge for vestlige sanksjoner. I motsetning til fast eiendom kan penger og yachter nokså enkelt plasseres i jurisdiksjoner som ikke har innført sanksjoner. Som DN skriver denne uken er Dubai og De forente arabiske emiratene oligarkenes favoritt, og her ligger de russiskeide yachtene på rekke og rad. Tyrkia er også en yndet ankringsplass for oligarkenes yachter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.