Forrige uke skrev DN om de to mektige oligarkene Andrej Gurjev og Dmitrij Mazepin og deres fosfat og kaliumselskaper som er sentrale i global gjødselproduksjon, også for den norske gjødselprodusenten Yara.

Yara ville ikke bryte båndene med sine russiske samarbeidspartnerne. Til det er de rett og slett for viktige for råvaretilgangen.

– [..] når det gjelder spørsmålet utover det om å trekke seg ut, så er jeg inne i det ekstremt krevende dilemmaet som går ut på at Russland utgjør en vesentlig andel av den globale råvaretilgangen for gjødsel, sa Yara-nestkommanderende Lars Røsæg til DN.

Han understreket at selskapet alltid vil følge lover, regler og sanksjoner.

Nå er Gurjev og Mazepin satt på EUs sanksjonsliste, skriver Financial Times onsdag.

Styreleder på vei ut

EU har nemlig lagt 14 nye russiske forretningsfolk med tette bånd til Kreml til på sin sanksjonsliste. Det er ikke småfisk som EU legger bånd på, tvert imot noen av de mektigste personene blant russisk industri og næringsliv.

Blant dem er milliardæren Andrej Gurjev, administrerende direktør og eier i Phosagro, Yaras hovedleverandør av fosfat. Phosagros styreleder Xavier Rolet, for øvrig tidligere sjef for London-børsen, skal ifølge Sky News være på vei ut av selskapet etter at milliardærsjef Gurjev ble lagt til sanksjonslisten.

Også den russisk/hviterussiske oligarken Dimitrij Mazepin, deleier i Uralkali som leverer produksjonskritisk kalium til Yara, er på listen.

«Denne nyheten kom sent i går kveld, og vi ser nå nærmere på hva det vil bety for Yara og vår produksjon. Vi jobber aktivt med å finne alternative kilder til næringsstoffer for å redusere vår avhengighet av Russland, og for også å redusere den negative innvirkningen på det globale matsystemet», skriver kommunikasjonssjef Kristin Nordal i Yara i en epost.

Situasjonen var fra før krevende for Yara. Forrige uke gikk russiske myndigheter ut og oppmuntret de russiske gjødselprodusentene til å kutte leveringene som følge av trøbbel med leveringene. Omfattende banksanksjoner gjør det svært vanskelig å gjøre handler som krever veksling av rubler til utenlandsk valuta.

Da sa Nordal at selskapet generelt ser at sanksjoner legger stadig økt press på verdikjedene.

Norsk styremedlem

I russiske Phosagro, Yaras hovedleverandør av fosfat, sitter Sven Ombudstvedt som styremedlem. Han leder styrets strategikomité og risikohåndtering, og har tidligere hatt sjefsstillinger i den norske gjødselgiganten.

Ombudstvedt var finansdirektør i Yara fra 2006 til 2008, og var også del av konsernledelsen. Nå er han konsernsjef i Norske Skog.

Sven Ombudstvedt sitter i styret til den russiske fosfatgiganten Phosagro, som eies av den russiske oligarken Andrej Gurjev. Gurjev ble onsdag inkludert på EUs sanksjonsliste.
Sven Ombudstvedt sitter i styret til den russiske fosfatgiganten Phosagro, som eies av den russiske oligarken Andrej Gurjev. Gurjev ble onsdag inkludert på EUs sanksjonsliste. (Foto: Mikaela Berg)

– Situasjonen er fortsatt veldig uklar. Jeg tror alle er påvirket eller rystet – dette er ikke noe Phosagro eller jeg ønsket, uttalte Ombudstvedt til DN i forrige uke om situasjonen selskapet nå er inne i.

Ifølge han var det ingen styremedlemmer som den gang vurderte å trekke seg. Etter at medier skrev onsdag at styreleder Xavier Rolet er på vei ut av Phosagros styre, svarer Ombudstvedt følgende på spørsmål om han selv vurderer å trekke seg:

–Jeg har intet nytt å melde her.

Bremser i Italia og Frankrike

I en kronikk hos NRK i starten av mars skrev Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether at det er avgjørende at verdenssamfunnet reduserer matproduksjonens avhengig av Russland. Men i dag er det få alternativer, mener han.

Ifølge Yara-sjefen representerer Russland rundt en fjerdedel av Europas forsyning av de tre viktige næringsstoffene fosfat, kalium og nitrogen. Dette er tre stoffer Yara også trenger for å produsere sin såkalte fullgjødsel «NPK».

I et intervju med E24 onsdag sier Holsether at situasjonen er kompleks når det kommer til spørsmål om å stoppe flyten av essensielle mineraler for produksjon av gjødsel.

– De humanitære konsekvensene blir for store for et enkelt selskap å ta den beslutningen alene. Vi må ha dialog med andre aktører, inkludert myndighetene, så de direkte og indirekte effektene av dette er vurdert, sier han til avisen.

Yara er tiende største selskap på Oslo Børs med en markedsverdi på 102,5 milliarder kroner. Så langt i år har selskapets aksjekurs falt med bortimot ti prosent. Onsdag varsler gjødselprodusenten at den bremser produksjonen på fabrikkene i Ferrara i Italia og Le Havre i Frankrike på grunn de høye gassprisene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.