Etter å ha hentet inn 40 milliarder kroner, har Kinas største sykkeldelingsselskaper kollapset. Prisene på utleie ble dumpet, og de fleste selskapene har gått tom for penger. Syklene ligger dumpet i bakgater og kanaler i asiatiske byer.

Men delingsøkonomien, hvor teknologi benyttes for å dele ressurser og kompetanse, vokser raskt over hele Asia. I thailandske byer leveres budmat på døren fra Foodpanda, fra alt fra topprestauranter til små gaterestauranter.

I India har Swiggy over halvparten av dette markedet og ble verdsatt til 3,3 milliarder kroner da de hentet inn én milliard dollar i desember.

Av verdens 394 oppstartsselskaper verd over en milliard dollar har 136 adresse i Asia, ifølge DBInsights.com. Kina har 96 «enhjørninger» – kun slått av USA. India og Storbritannia deler tredjeplassen med 20 selskaper hver.

Låneklær på døren

Oppstartsselskapet Y-Closet vokser raskt i Kina. Brukere, i hovedsak unge kvinner, betaler en fast abonnementspris for å få klær på utlån. Via en app kan de velge ut hva de ønsker av klær og tilbehør. Et par dager senere kommer antrekkene på døren.

Selskapet har bygget opp et lager bestående av over en halv million antrekk. Brukerne betaler 600 kroner i måneden for å låne ubegrenset med klær – blant annet merkeklær fra Prada, Kenzo og lokale designere. Antrekkene sendes tilbake til et sentrallager for rengjøring etter bruk.

App-tjenesten Y-Closet har over 20 millioner registrerte brukere og eierselskapet Yi23 har fått inn teknologigiganten Alibaba på eiersiden. Selskapet har dermed tilgang til Alibabas økosystem med nesten en milliard brukere og teknologi i verdensklassen.

– Vår konkurransefordel skyldes at vi har tatt i bruk kunstig intelligens, sier konsernsjef Liu Mengyuan til Nikkei Weekly.

En britisk undersøkelse viser at et antrekk blir brukt i gjennomsnitt syv ganger før det kastes eller legges bort. I Kina benyttes antrekket kun tre ganger, skriver Dana Thomas i den nye boken «Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes».

– Ingen tegn til oppbremsing

De kinesiske internett- og teknologigigantene Alibaba, Baidu og Tencent er inne på eiersiden i nesten alle oppstartsselskaper av en viss størrelse i Kina. De lokker med avansert teknologi og digitale økosystemer med nesten en milliard brukere – i hovedsak i Kina.

I Sørøst-Asia og India forsøker oppstartsselskaper å utvikle super-apper, som kan brukes til alt fra å betale regninger, chatte, shoppe, bestille mat, transport, leie elsparkesykkel eller benytte seg av eksterne tjenester, som å låne moteklær med ett sveip.

Grab Taxi, som startet som en Uber-klone, har utvidet tilbudet med matleveringstjenester og betaling via appen. I Indonesia har Go-Jek blitt landets mest verdifulle oppstartsselskap etter det hentet inn frisk kapital med en verdivurdering på over 12 milliarder dollar.

Amerikanske Amazon vurder en investering i Go-Jek for å få tilgang til selskapets distribusjonsnettverk i et land med 17.000 øyer, ifølge Wall Street Journal.

– Det er høy vekst og stor konkurranse. Veksten ser ingen tegn til å bremse opp, sier partner Usman Akhtar i konsulentselskapet Bain & Company i Jakarta til næringslivsavisen.

Super-apper som sentrumsområder

Det tilbys over en million miniapper via Tencents WeChat-tjeneste. Alibabas Alipay godkjente 100.000 tjenester de fire første måneden etter minitjenesten ble lansert i fjor og legger til rundt 1000 nye tjenester hver dag.

– Det tar vanligvis en uke å utvikle en frittstående app med et fullt utviklerteam. Med mini-løsningene kan en person eller to gjøre dette på en dag, sa direktør Dounan Hu ved programvareskolen Le Wagon til South China Morning Post tidligere i år.

WeChat, som startet som et enkelt chatteprogram, vokser raskt i Sørøst-Asia etter å ha kapret det kinesiske markedet.

– Super-apper er som verdifulle sentrumsområder som alle må passere gjennom. Hvis du ønsker å selge noe og vil plassere en app på en telefon, vel – lykke til. Eller du kan plassere en miniapp på WeChat-plattformen. Det er en effektiv inngang til ditt digitale liv, sier professor Jeffrey Towson ved Peking University til Nikkei Weekly.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.