Thailand har lagt bak seg et tapt tiår – og vel så det. Fra 2005 til 2014 var det gatedemonstrasjoner og opptøyer mellom ulike fraksjoner i samfunnet. Den siste demokratisk valgte regjeringen ble felt like før militæret tok makten for vel tre år siden.

To dager før Thailands tidligere statsminister Yingluck Shinawatra skulle få avlagt dom, forsvant hun sporløst. Nå skal dommen forkynnes – med eller uten henne i rettssalen.

Yingluck er tidligere dømt til å betale over åtte milliarder kroner i kompensasjon til staten. Hun har vært tiltalt for maktmisbruk og for å ha unnlatt å slå ned på korrupsjon i forbindelse med rissubsidieprogrammet.

Dommen kommer denne uken.

– Jeg er et offer for et sammensatt politisk spill. Jeg var ikke involvert i korrupsjon, og jeg godkjente ikke korrupsjon. Jeg har ikke gjort noe galt, sa Yingluck på rettssakens siste dag i august.

Yingluck er yngre søster av Thaksin Shinawatra, som ble avsatt under et militærkupp i 2006 og har bodd i eksil i Dubai siden 2008. Han ble dømt til to års fengsel for korrupsjon. Thaksin bygde opp en av Thailands største formuer på 1990-tallet før han gikk inn i politikken.

Han sto bak flere populistiske partier som har hatt stor oppslutning i deler av landet – spesielt i de fattigere områdene i Nord- og Nordøst-Thailand. Han etablerte nesten gratis helsetjenester for dem som ikke har private forsikringer.

Tap på 148 mrd.

Søsteren svarte med å love garanterte minstepriser på ris da hun ble valgt i 2011. Thailand var verdens største eksportør, og planen var at landet skulle kunne kontrollere prisen på verdensmarkedet ved å la staten kjøpe opp ris og lagre. Denne planen slo helt feil.

– De som sto bak dette, skjønte ikke hvordan rismarkedet fungerte – og spesielt ikke verdensmarkedet. Det var en skjult agenda her, og det var å vinne valget, sa Niphon Poapongsakorn fra tenketanken Thailand Development Research Institute (TDRI) under rettssaken mot Yingluck.

Yingluck og regjeringen forsvarte ordningen.

– Vi innførte ordningen i god tro. Det var for å øke inntektene til fattige bønder, sa Yingluck under rettssaken.

Ifølge TDRI har risprogrammet påført den thailandske staten tap på 620 milliarder baht (148 milliarder kroner). Det var utbredt korrupsjon på mange nivåer. TDRI og thailandske medier har dokumentert at det ble importert ris fra nabolandene som ble solgt til den thailandske staten.

Yingluck er tidligere blitt dømt til å betale 35 milliarder baht (8,3 mrd. kroner) i erstatning. En tidligere minister er dømt til fengsel.

I forrige uke ble en gruppe aktivister som sto bak okkupasjon og stengning av hovedflyplassen i 2008 i over en uke dømt til å betale 120 millioner kroner i bøter. Gruppen protesterte mot en regjering som var ledet av Thaksin Shinawatras svoger.

Såpeopera

To dager før hun skulle få forkynt dommen i august, kjørte en Mercedes-Benz ut fra herskapsboligen hun eier i en forstad til Bangkok. Politioffiser Chairit Anurit har innrømmet i avhør at han møtte bilen ved en parkeringsplass og at de kjørte sammen til et boligstrøk.

Yingluck og hennes sekretær satt i baksetet. De byttet til en anonym Toyota Camry og fortsatte til provinsen Aranyaprathet, hvor en pickuptruck ventet. Siden har ingen sett eller hørt fra dem.

Ifølge thailandske medier ventet et privatfly på en flyplass som etter en mellomlanding i Singapore landet i Dubai.

«Denne flukten er som en såpeopera. Hele denne etterforskningen er som en stor farse. Hva jeg lurer på, er hvem skrev manus», spør politisk kommentator Veera Brateepchaikul i Bangkok Post.

Lover valg i 2018

Militærjuntaen som tok over i 2014, har stabilisert situasjonen, og det er slutt på gatedemonstrasjoner. Det har kommet til en høy pris. Det er forbud mot politiske aktiviteter. Juntaen har lovet valg i 2018.

– Det virker åpenbart at politikk er involvert i denne rettssaken, sa professor Thitinan Pongsudhirak ved Chulalongkorn University i Bangkok til nyhetsbyrået AP nylig.

Han mener at de populistiske løftene Yingluck Shinawatra og partier kom med under valgkampen sørget for at de fikk et flertall under valget i 2011.

– Risprogrammet førte nok til tap, men skal vi bruke denne standarden for andre, vil svært mange tidligere statsministre havne i fengsel, sa han.(Vilkår)

Stadig flere kinesere under kniven
-Jeg vil ikke være en middelaldrende kvinne så tidlig, sier Chen Yan (35) som skal operere nesen sin.
01:52
Publisert: