Forretningsmannen Yorgen Fenech ble pågrepet på yachten sin da han var i ferd med å forlate havnen i Portomaso tidlig onsdag morgen.

Politiet på Malta har ikke kommentert hendelsen.

Den pågrepne mannen er leder for et selskap som vant en konsesjon fra Maltas regjering i 2013 om å bygge et gasskraftverk.

I 2018 ble Fenech avslørt som eieren av et hemmelig offshoreselskap med navn 17 Black.

Selskapet hadde forbindelser til Konrad Mizzi, som har holdt en rekke ministerposter i den maltesiske regjeringen, og Keith Schembri, stabssjef for statsminister Joseph Muscat. Både Mizzi og Schembri har nektet for anklager om at de tok imot betaling fra det hemmelige selskapet.

Daphne Caruana Galizia skrev om 17 Black noen måneder før hun ble drept av en bilbombe nær hjemmet sitt 16. oktober 2017. I flere artikler anklaget hun regjeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regjeringen for korrupsjon.

Den maltiske journalisten Daphne Caruana Galizia, ble drept av en bilbombe i 2017.
Den maltiske journalisten Daphne Caruana Galizia, ble drept av en bilbombe i 2017. (Foto: Jon Borg/AP/NTB scanpix)

Pågripelsen av Fenech skjer dagen etter at politiet pågrep en mann de mener var mellomleddet mellom de som utførte og de som bestilte drapet på Galizia.

Avisen The Times of Malta skrev tirsdag at regjeringen vurderer å gi mannen påtaleunnlatelse dersom han kan lede etterforskere til dem som bestilte drapet, ifølge Reuters.

Ble beskrevet som «One woman WikiLeaks»

Daphne Caruana Galizia skrev for det meste om korrupsjon, og ledet den journalistiske Panama Papers-etterforskningen som fokuserte på korrupsjon i Malta, ifølge The Guardian.

Galizias blogg ble ofte lest av flere lesere enn landets aviser kombinert. Tidligere det året hun ble drept omtalte nettstedet Politico henne som en «one-woman WikiLeaks».

Drapet ble rask koblet opp mot kreftene journalisten hadde skrevet om før drapet.

Senere ble «The Daphne Project» en milepæl i kampen for å forsvare pressefriheten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.