USA har etterforsket flere kinesiske teknologiselskaper siden 2011, blant annet ZTE. Selskapet har vært mistenkt for å ha brukt amerikanske komponenter, teknologi og patenter, og for å ha eksportert ferdige produkter til Iran og Nord-Korea – i strid med amerikanske lover og sanksjoner.

Kinesisk dekkoperasjon

ZTE er et av Kinas største teknologiselskaper og en viktig leverandør av avansert telekommunikasjonsutstyr til mobiloperatører og storselskaper. Over en fjerdedel av komponentene som benyttes i selskapets produkter, kommer fra amerikanske underleverandører.

Etter å ha avvist amerikanske beskyldninger gjennom flere år – om at ZTE har eksportert produkter til Iran og Nord-Korea – har selskapet kommet med en innrømmelse.

ZTE sier seg skyldig i å ha konspirert for å krenke den amerikanske International Emergency Economic Powers Act. Loven gir presidenten makt til å regulere handel med amerikanske produkter som utgjør en trussel mot rikets sikkerhet.

ZTE innrømmer også å ha stått bak en dekkoperasjon hvor selskapet har skjult eksport av servere, smarttelefoner, rutere og annet teknisk utstyr til Iran og Nord-Korea, og løyet om dette i samtaler og avhør med amerikanske myndigheter.

Nå aksepterer det kinesiske selskapet en bot på 1,1 milliarder dollar (9,2 milliarder kroner). Dette er en rekordstor bot for et kinesisk selskap i USA og den største boten USA noensinne har gitt for brudd på eksportbestemmelsene.

– ZTE erkjenner det er gjort feil, tar fullt ansvar og forplikter seg til å gjennomføre endringer i selskapet, sier konsernsjef Zhao Xianming i en pressemelding.

Selskapet, som er børsnotert i Shenzhen, har en børsverdi på 72 milliarder kroner. Det har vært store kursbevegelser for selskapet de siste ti årene. Det har tapt store internasjonale kontrakter på grunn av den amerikanske etterforskningen.

Advarer verden

Det amerikanske handelsdepartementet har lenge etterforsket saken og har dokumentert en rekke brudd på amerikanske lover.

USAs handelsminister Wilbur Ross.
USAs handelsminister Wilbur Ross. (Foto: Aaron P. Bernstein/AFP/NTB Scanpix)

– Dette er en advarsel til hele verden. Vi er ferdig med denne typen handelsaktiviteter. ZTEs handlinger viser en skamløs forakt overfor amerikanske lover, sa USAs handelsminister Wilbur Ross på en pressekonferanse tirsdag.

I fjor publiserte det amerikanske næringsdepartementet interne dokumenter fra ZTE som viste at ledelsen ga instrukser til salgsavdelinger om hvordan selskapet kunne selges produkter til Iran, Nord-Korea, Cuba, Syria og Sudan – land som står på sanksjonslister.

ZTE er verdens fjerde største produsent av smarttelefoner. Selskapet produserer smarttelefoner som selges direkte til blant annet mobiloperatører i USA, uten ZTE-logoen på.

ZTE har forpliktet seg til å la uavhengige eksperter overvåke selskapets internasjonale virksomhet de neste syv årene. Hvis det blir avdekket nye brudd, vil dette føre til bøter på inntil 2,5 milliarder kroner og utestengelse fra det amerikanske markedet.

– Skjer dette er det kroken på døren for selskapet, sier tidligere statssekretær i det amerikanske handelsdepartementet, Eric Hirschhorn, til Reuters.

(Artikkelen fortsetter under)

Sjokoladeboks med penger

Korrupsjonsanklagene har hengt over det kinesiske telekommunikasjonsselskapet ZTE siden 1990-tallet.

Under en forretningsmiddag i 2014 mottok en ansatt i et teleselskap i Malaysia en sjokoladeboks fra landssjefen i det kinesiske telekomselskapet ZTE. Det var ikke bare sjokolade, men også penger i boksen.

Telenors informasjonsdirektør Glenn Mandelid bekreftet i fjor overfor DN at det var en ansatt i deres datterselskap Digi som mottok sjokoladeboksen med penger. Dette var ikke første gang – også i 2008 var det en episode med leverandøren.

Telenor straffet ZTE ved å utestenge selskapet fra anbudskonkurranser i seks måneder.

I fjor kastet Oljefondet ut selskapet fra porteføljen etter en rekke påstander om korrupsjon over hele verden.

«I sin vurdering har rådet lagt vekt på at selskapet er involvert i korrupsjonsanklager i totalt 18 land, og at det er og har vært under etterforskning i totalt 10 av disse. Det er også vektlagt at selskapet ved ett tilfelle er domfelt for korrupsjon, at det er ilagt foretaksstraff, og at det har vært midlertidig utestengt fra offentlige anbudskonkurranser», skrev Etikkrådet i tilrådningen.

Telenor har hatt et tett samarbeid med ZTE i blant annet Malaysia, Pakistan, Ungarn og Montenegro i over ti år.(Vilkår)

Superbilenes hjemmebane
00:00
Publisert: