Joel Benenson skal gi råd til Facebook-sjef Mark Zuckerberg og kona Pricilla Chan med veldedighetsprosjektet Chan Zuckerberg Initiative (CZI). Ekteparet har sagt at 99 prosent av deres Facebook-aksjer, til en verdi av rundt 45 milliarder dollar (cirka 360 milliarder kroner), skal gå til veldedighet. 

Benensons inntog kan komme til å styrke spekulasjonene om at paret har større politiske ambisjoner, skriver nettstedet Politico

Mark Zuckerbergs ansettelse av Barack Obamas tidligere rådgiver setter fart i ryktene om at Facebook-grunnleggeren har høye politiske ambisjoner.
Mark Zuckerbergs ansettelse av Barack Obamas tidligere rådgiver setter fart i ryktene om at Facebook-grunnleggeren har høye politiske ambisjoner. (Foto: Steven Senne/AP/NTB Scanpix)

Benenson har tidligere vært en av Barack Obamas fremste rådgivere, samt ledet Hillary Clintons valgkampstab frem mot fjorårets presidentvalg.

Ruster opp

Tidligere Uber-topp David Plouffe, som var en av Obamas valgkampsjefer i 2008, og Ken Mehlman, som styrte George W. Bushs valgkamp i 2004, sitter også i styret i stiftelsen. Tidligere i år ble også Amy Dudley ansatt, en tidligere kommunikasjonsrådgiver for den demokratiske senatoren Tim Kaine.

– Arbeidet vil være rettet mot CZIs innsats rundt vitenskap, utdannelse og andre områder, men er ikke politisk i seg selv, sier en kilde med kjennskap til ansettelsen til det anerkjente politiske nettstedet Axios.

Det har tidligere blitt spekulert i om 33 år gamle Zuckerberg vil stille som presidentkandidat i 2020 – blant annet fordi han har lagt ut bilder fra møter i områder og delstater som er ansett som avgjørende i presidentvalget, deriblant Iowa, Ohio, og Michigan. Zuckerberg har lagt ut på et «reiseår», der han skal innom alle USAs delstater innen utgangen av 2017.

– Til dere som tolker dette som at jeg skal stille som president: Det skal jeg ikke, har hovedpersonen selv svart på spekulasjonene, følge The Hill.

Angrep Trump

Facebook-grunnleggeren har tidligere kritisert president Donald Trump, som ble innsatt i januar, blant annet for å melde USA ut av Parisavtalen

– Utmelding fra Parisavtalen er dårlig nytt for miljøet, for økonomien, og setter fremtiden på spill. Klimaendringene er et felles ansvar, og noe vi må stoppe før det er for sent, uttalte Zuckerberg, ifølge Financial Times.

I sommer ble det også kjent at 33-åringen valgte å ikke møte i Det hvite hus da president Trump samlet noen av USAs største selskaper for å diskutere hvordan statsforvaltningen kan moderniseres. Det er andre gang Facebook-sjefen velger å utebli fra initiativet.

En må være 35 år for å stille som presidentkandidat i USA. I 2020 vil Zuckerberg være 36.(Vilkår)

– 60 prosent flere boliger solgt i Oslo i juli i år enn i fjor
Boligprisene i Norge falt 1,2 prosent i juli. Justert for sesongvariasjoner falt prisene 0,2 prosent, viser nye tall fra Eiendom Norge. Den svakeste prisutviklingen i forrige måned hadde Oslo og Bærum.
02:18
Publisert: