– Dette er en alvorlig hendelse som rammer vår viktigste demokratiske institusjon. Sikkerhets- og etterretningstjenestene samarbeider tett om den nasjonale håndteringen av hendelsen, uttaler utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding tirsdag.

– Basert på det informasjonsgrunnlaget regjeringen besitter, er det vår vurdering at Russland står bak denne aktiviteten, sier hun videre.

24. august ble det kjent at Stortingets e-postsystemer var utsatt for et datainnbrudd. Nå mener Utenriksdepartementet at det er Russland som står bak.

Utenriksdepartementet har nå kalt den russiske ambassaden inn på teppet, til et møte hos departementet.

Den russiske ambassaden uttaler at anklagene er «uakseptable», og bemerker at ingen bevis er lagt frem

– Vi betrakter hendelsen som en alvorlig bevisst provokasjon, katastrofal for bilaterale forhold, heter det i meldingen som er sendt til DN og publisert på ambassadens Facebook-side.

– På russiske statlige internettressurser, inkludert utenlandske institusjoner i Norge, blir det årlig begått millioner av cyberangrep fra utlandet, men dette gir ingen rett til å vilkårlig klandre myndighetene i landene for deres mulige opprinnelse.

Til TV 2 uttaler Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at Nato ser alvorlig på saken.

– Hackerangrepet mot Stortinget er alvorlig, og vi stoler på norske myndigheters vurdering av at det er Russland som står bak angrepet, sier Stoltenberg

– Nato er bekymret, fordi det føyer seg inn i et mønster vi har sett i andre land. Slike angrep er uakseptable og undergraver tillit, sier Stoltenberg.

«Analysene er tydelige»

– Det er analyser fra våre sikkerhets og etterretningstjenester vi baserer beslutningene på, og de analysene er tydelige. Det er viktig for oss å holde Russland ansvarlige fordi denne type hendelser er alvorlig.

– Vi ønsker å ha et pragmatisk og godt forhold til Russland, men vi kan samtidig ikke la være å reagere når angrepet er rettet mot Stortinget og de viktige demokratiske verdiene på Stortinget.

Kort tid etter meldingen fra Utenriksdepartementet, uttaler Politiets sikkerhetstjeneste PST at de ikke vil peke ut Russland på det nåværende stadiet av etterforskningen.

– Etterforskningen pågår uavhengig av hva man kommuniserer politisk og blir ikke påvirket av det. Når den er ferdig vil vi gå ut med hva vi mener har skjedd, sier PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til NTB.

– Det er flere andre enn oss som gir regjeringen informasjon i denne saken, så hva de bygger anklagen på, må dere nesten spørre regjeringen om. Vi etterforsker saken, og etterforskningen pågår uavhengig av det som har kommet fra regjeringen her.

Om PSTs svar uttaler Søreide dette:

– Etterforskning og attribusjon har to forskjellige formål, derfor går etterforskningen videre i sitt spor og den kommenterer hverken jeg eller andre regjeringsmedlemmer.

– Det at vi går ut offentlig med en attribusjon er et veldig sterkt signal fra norske myndigheter. Det er første gang norske myndigheter gjør det. Det er først og fremst fordi dette rammer Stortinget som er vår viktigste demokratiske institusjon.

Hackerangrepet mot Stortinget ble kjent 1. september. Stortinget opplyste da at det var snakk om et omfattende it-angre, og at det hadde vært registrert innbrudd på epost-kontoene til flere stortingsrepresentanter og ansatte.

Senere meldte Stortinget, til Datatilsynet, selv at privat informasjon kan ha kommet på avveier. Årsaken er blant annet at stortingsrepresentanter skal ha oppbevart privat informasjon på sine jobb-epostkontoer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.