Det svenske utenriksdepartementet opplyser til Svenska Dagbladet at 47 av 54 land stemte ja, mens sju land avsto fra å stemme i voteringen 19. april.

Da ble Saudi-Arabia valgt inn i kommisjonen som jobber med kvinners rettigheter. Det er ikke kjent om Sverige var blant landene som avsto fra å stemme, og selve voteringen var hemmelig. Sveriges utenriksminister Margot Wallström har vist til at spørsmålet ikke ble «avgjort på politisk nivå».

Svært uvanlig å stemme nei

Wallströms departement hevder også at det ikke er mulig å stemme nei i denne typen voteringer i FN. Man kan bare stemme ja eller la være å stemme, sier pressetalsperson Erik Wirkensjö til nyhetsbyrået TT.

At det ikke er mulig å stemme nei, avvises av statsviteren Thord Janson ved Göteborgs universitet. Men han bekrefter at det er svært uvanlig.

Regionene i FN – i dette tilfellet Asia – foreslår hvilke land i regionen som bør få plass i ulike organer. Da pleier land fra andre regioner å respektere valget.

– Du kan stemme nei, men det er bare land som Iran og Nord-Korea som gjør sånne ting, sier Wirkensjö.

Han mener Sveriges forhold til Saudi-Arabia kunne tatt skade hvis det kommer fram at Sverige lot være å stemme i voteringen. Svensk UD sier de ikke kommer til å avsløre hva de stemte.

– Etablert praksis

Mange har reagert på at Saudi-Arabia fikk plass i kvinnekommisjonen, siden saudiarabiske kvinner lever under svært strenge sosiale lovfestede restriksjoner. Landet regnes som et av de minst likestilte i verden.

Utenriksminister Børge Brende (H) ble i Stortingets spørretime 26. april konfrontert med spørsmålet om hva Norge stemte da saken ble behandlet i FN.

– Regjeringen følger samme praksis som tidligere regjeringer ved å ikke offentliggjøre hvordan man stemmer ved hemmelige valg, svarte han.

Dette har vært en etablert internasjonal praksis som har vært fulgt av ulike regjeringer i Norge, utdypet utenriksministeren. Tirsdag meldte NRK at Utenriksdepartementet heller ikke ønsker å kommentere opplysningene Svenska Dagbladet har fått fra svensk UD.

Regjeringen i Belgia har på sin side innrømmet at landet stemte for å gi Saudi-Arabia plass i kommisjonen.

– Jeg beklager at vi stemte som vi gjorde, sa statsminister Charles Michel i nasjonalforsamlingen i Brussel i slutten av april. Han forklarte at avstemningen skjedde uventet med kort forvarsel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.