Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han synes Donald Trumps planer om å bygge en grensemur mot Mexico, er en god idé.

Netanyahu skriver på Twitter at Israels mur ved grensen til Egypt har stanset en flom av afrikanske migranter.

– President Trump har rett. Jeg bygde en mur langs Israels grense i sør, og den stanset ulovlig immigrasjon. Stor suksess, god idé, tvitrer Netanyahu.

Det var tidligere denne uken at Trump undertegnet en presidentordre om bygging av den omstridte muren langs grensen mot Mexico.

Reaksjoner etter presidentordre

I løpet av den siste uken har den ferske presidenten også signert en omfattende presidentordre med harde flyktningtiltak og omlegging av militæret. Vedtakene har skapt sterke reaksjoner og blant annet ført til demonstrasjoner ved flere flyplasser i USA.

Frankrikes president François Hollande advarte Donald Trump om å innta en altfor proteksjonistisk linje og ba ham å respektere prinsippet om å hjelpe mennesker på flukt.

Frankrikes president François Hollande (R) er ikke begeistret for Trumps nye immigrasjonsvedtak.
Frankrikes president François Hollande (R) er ikke begeistret for Trumps nye immigrasjonsvedtak. (Foto: AFP PHOTO / POOL / FRANCOIS NASCIMBENI)

Iran svarer med samme mynt, og vil nå nekte amerikanske borgere innreise.

Myndighetene i Danmark og Sverige er kritiske til president Donald Trumps innreiseforbud for personer fra flere hovedsakelig muslimske land.

– Trumps gruppebeslutning om å blokkere folk fra bestemte land er uklok. Vi skal bedømme og møte hverandre som individer, skriver den danske utenriksministeren Anders Samuelsen på Facebook.

Storbritannias statsminister Theresa May vil derimot ikke fordømme Donald Trumps innreise- og visumnekt for flyktninger og migranter.

– USA er ansvarlig for USAs flyktningpolitikk. Storbritannia er ansvarlig for den britiske flyktningpolitikken, sa May på en pressekonferanse i Ankara, der hun var på offisielt besøk lørdag.

Tysklands statsminister Angela Merkel snakket med Trump på telefon i helgen.
Tysklands statsminister Angela Merkel snakket med Trump på telefon i helgen. (Foto: Stefan Sauer/dpa via AP)

Telefonmaraton

I løpet av helgen har Trump vært i telefonsamtaler med flere av verdens toppledere. Deriblant Japans statsminister Shinzo Abe, Tysklands statsminister Angela Merkel og Russlands president Vladimir Putin.

Trump og hans russiske kollega ble, ifølge Kreml, enige om å koordinere kampen mot ekstremistgruppen IS i Syria og å bedre forholdet mellom USA og Russland.

– Presidentene ga uttrykk for nødvendigheten av reell koordinering av den russiske og amerikanske innsatsen som har som mål å bekjempe IS og andre terrorgrupper i Syria, oppgis det på Kremls hjemmesider.

Trump og Merkel var begge enige om at NATO er svært viktig for å bevare fred og stabilitet, da de snakket sammen på telefon.

Det opplyser Merkels kontor lørdag.

De to er også enige om at samarbeidet mellom USA og Tyskland har stor betydning for felles sikkerhet, og de understreket også at de to landene skal intensivere kampen mot terrorisme og voldelig ekstremisme.

Deltar på G20

President Donald Trump skal delta på G20-toppmøtet i juli, bekreftet Det hvite hus sent lørdag.

Møtet holdes i Hamburg i Tyskland 7. og 8. juli. 

G20 består av de 19 største nasjonale økonomiene i verden, samt EU.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.