Ute på plenen i Vendla 47 på Nesøya står ekteparet Wencke og Roger Waage og ser gjennom vannskadet og ødelagt inventar sammen med representanter for forsikringsselskapet If.

Det er gått en drøy måned siden naboen deres, seismikk­styreleder Arne Vigeland, tok sagen i egne hender og kappet uthuset deres i to mens de var i Spania. Grunnen var at det uthuset fra 1947 krysset tomtegrensen.

Har fått takst

Mandag denne uken leverte ekteparet den formelle anmeldelsen. I den forbindelse har en takstmann også vurdert skaden på selve bygningsmassen. Prisen kommer på 443.000 kroner inkludert moms.

– Det inkluderer rivning av resten av uthuset og bygging med dagens standard, sier Wencke Waage.

Skader på inventar kommer i tillegg. Hun vil ikke gå ut med detaljene i anmeldelsen, men bygningstaksten inngår i den. Ekteparet har krevd erstatning i den forbindelse. Til anmeldelsen har ekteparet også innhentet uttalelser fra selgeren av Vigelands tilstøtende tomt, DNBs utbyggingsselskap DPA Nesøya. DPA Nesøya skal her slå fast at en forutsetning for salget var at brukerne i området skulle beholde sine ikke-tinglyste rettigheter opparbeidet ved sedvane.

Vil også kreve penger

I tillegg har ekteparet og advokaten bestemt seg for å gå til sivilt søksmål mot Vigeland for å få dekket omkostningene.

– Sivil sak vil bli innledet. Det er bestemt, sier ekteparets advokat Sverre Skogrand.

Han vil ikke si så mye mer. Han mener hovedpoenget i saken er at Vigeland aldri ville fått lov til å rive uthuset med egne hender, uavhengig av hvilke rettigheter han eventuelt måtte ha hatt på sivilt grunnlag.

– Det var ulovlig selvtekt, sier Skogrand.

Nabo Arne Vigeland har ligget lavt i terrenget etter at et DN-intervju gjorde ham til rikskjendis i begynnelsen av april. Han har ikke besvart henvendelser fra DN. I slutten av april sendte han et skriftlig svar til Asker kommune etter at han var blitt bedt om å begrunne hvorfor han rev naboens uthus uten rivningstillatelse. Vigeland hevder i brevet at han var i sin fulle rett, ettersom uthuset og et mindre drivhus begge var under 15 kvadratmeter. Dette er lovens grense for bygninger som kan oppføres og rives uten tillatelse.

I svarbrevet til kommunen viser også Vigeland til at han så sent som i desember sendte en advarsel til ekteparet gjennom advokat Skogrand, om at han kom til å starte rivning selv, hvis ikke ekteparet gjorde det.

Advarselsbrevet fra desember har han også vedlagt i brevet fra april. I advarselsbrevet sendt til advokat Skogrand, gjør Vigeland det klart at han mener ekteparet Waage skal betale ham penger for rivningsjobben:

«Din klient vil åpenbart måtte betale regningen for dette,» skriver Vigeland.

Foreløpig har ikke Wencke Waage sett snurten av Vigelands rivningsregning:

– Den betaler vi ikke, med mindre vi blir dømt til å gjøre det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.