Opposisjonen på Stortinget med unntak av Miljøpartiet De Grønne er enige om krav til utbygging av Utsira-høyden.

Det kom frem på en pressekonferanse i Stortingets vandrehall klokken 18.15, melder NRK.

For Venstre, KrF, SV og Miljøpartiet De Grønne har det vært viktig å få på plass en konkret tidsfrist, ikke minst fordi Arbeiderpartiet i forrige uke ble beskyldt for å spre usikkerhet om Utsira-avtalen.

- Vi synes dette er en bra nest beste løsning, det er bra med elektrifisering, men vi mener prosjektet aldri burde vært åpnet for oljeutvinning, sier Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne til NRK.

- Vi er fornøyd med at partiene på Stortinget nå er enige om en områdeelektrifisering for Utsira-feltet som ikke medfører en utsettelse av byggingen av Johan Sverdrup-feltet og samtidig ivaretar målet om full områdeelektrifisering av Utsirahøyden, sier Nikolai Astrup, Høyres energi- og miljøpolitiske talsperson, i en pressemelding.

Fryktet utsettelse

Olje og energiminister Tord Lien (Frp) sier han er glad de andre partiene har kommet regjeringspartiene i møte og fått i stand en avtale.

- Regjeringen har hele tiden hatt som mål å få til kraft fra land til alle feltene på Utsira. Vi har imidlertid i den senere tid vært bekymret for at flertallet på Stortinget ville forårsake utsettelse av den svært viktige Sverdrup-utbyggingen, med de konsekvenser det ville hatt for tusenvis av norske industriarbeidsplasser, sier Lien i en uttalelse om den innstillingen Stortingets energi- og miljøkomité ble enige om onsdag kveld. Det melder NTB.

Han sier regjeringen er «glad for at flertallspartiene har kommet regjeringspartiene i møte» slik at det er blitt enighet om en avtale som sikrer at Sverdrup-utbyggingen kan gå som planlagt.

SV krevde i utgangspunktet at en løsning med kraft fra land fra 2019. Enigheten i energi- og miljøkomiteen onsdag tidfester dette til senest 2022.

- Den gode nyheten er at Johan Sverdrup-feltet skal drives med utslippsfri kraft fra land i hele feltets 50-årige levetid, og vi kvitter oss med tre sterkt forurensende gasskraftverk på de andre oljefeltene på Utsira senest i 2022. Den dårlige nyheten er at vi ikke fikk med oss Stortinget på å gjøre dette tidligere, sier SVs Heikki Eidsvoll Holmås.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.