Statoil legger til grunn en kraftpris på 400 kroner per mwh i 2021 som vil stige jevnt til 570 i 2030 i sine beregninger for elektrifisering av Utsirahøyde, skriver Upstream på sine nettsider fredag morgen.

I forrige uke ble det lagt frem en rapport fra EnergiNorge som viste helt andre kostnader for elektrifisering av Utsira-høyden enn det Statoil legger til grunn når de sier elektrifisering blir for kostbart.

Ifølge Upstream var tiårskontrakten til 2024 på Nasdaq OMX Nordic i begynnelsen av april på 301,50 kroner, og avisen viser til at markedsanalytikere ventes at strømprisene i Norden vil falle fremover.

Markedet vs Statoil

-Dersom Statoil opererer med priser som er over 400 kroner per mwh er det mye høyere enn vi venter, sier prosjektleder Hans Erik Horn i kraftbransjeforeningen Energi Norge, som legger til:

-Markedsdataen indikerer ingen kraftig økning i strømprisene. Jeg tror mange produsenter vil være villige til å dedikere strøm til Statoil hvis de er villige til å betale så mye.

I rapporten EnergiNorge fikk laget av Add Energi opereres det med en strømpris på 320 kroner per Mwh fram til 2024, med en årlig økning på 0,5 prosent. Prisen i 2030 blir da på 330 kroner per Mwh.

Politikere og miljøorganisasjoner har tidligere beskyldt Statoil for å overdrive kostnadene for elektrifiseringen, og har ikke gått ut med investeringene eller kostnadene knyttet til de fire feltene: Johan Sverdrup, Ivar Aasen, Edvard Grieg og Gina Krog, skriver TDN Finans.

Avslørende

SV fremmet torsdag et forslag for Stortinget om å forsyne alle oljefeltene på Utsirahøyden med kraft fra land, skrev NTB da. Hensikten er å tvinge fram flere svar fra olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

SV mener dokumentet Upstream har fått tak i, må få konsekvenser.

– Dette er informasjon som Stortinget har bedt om hele tiden, og som Statoil og oljeministeren har valgt å holde skjult for oss. Denne informasjonen bør helt åpenbart fram i lyset, sier stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås til NTB.

Store sprik i anslagene

Kostnaden er hovedelementet i diskusjonen om Utsirahøyden skal elektrifiseres eller ikke. Men hva det koster å elektrifisere avhenger av hvem du spør:

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har selv vist til tiltakskostnader på 2.000 kroner per tonn i reduserte CO2-utslipp.

I rapporten fra Add Energy, utført på oppdrag fra Energi Norge vil en samlet utbygging og elektrifisering av de fire feltene på Utsirahøyden har en anslått tiltakskost på 40 kroner per tonn i reduserte CO2-utslipp.

Så sent som i 2012 anslo Oljedirektoratet at elektrifisering ville koste like over 400 kroner per tonn CO2 som blir kuttet.

Statoil: - Markedsforhold

Statoil ønsker ikke å kommentere tallene i Upstreams sak. Selskapet står fast på at det har hentet inn markedspriser og ikke ser noen grunn til å gjøre nye beregninger.

– Generelt er våre prisprognoser for strømpriser i Norge basert på vårt syn på fundamentale markedsforhold i Norge, sier informasjonssjef Ørjan Heradstveit til NTB.

– Det norske kraftmarkedet er integrert med det nordiske kraftmarkedet og i økende grad også med kontinentet. Dette sammen med vårt syn på fremtidig pris på CO2 er viktige drivere for vårt syn på framtidige kraftpriser i Norge, legger han til.

Heradstveit understreker at Statoil og selskapets partnere går inn for en to-faset Utsira-utbygging. Konsept for Johan Sverdrup-feltet ble valgt i februar.

– I Sverdrups tilfelle er det kombinasjonen av gasspriser og elpriser, og investeringskostnader som vil være utslagsgivende for regnestykket i forhold til elektrifisering, sier Heradstveit til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.