Utviklingsland blir stadig mer skadelidende av at globale selskaper utnytter skatteforskjeller og flytter profitten til land med lave skattenivåer, sier Det internasjonale pengefondet (IMF).

Men få land kan beskytte seg mens de befinner seg midt i konkurransen om investeringer i en spiral som stadig mer framstår som et «kappløp mot bunnen», skriver IMF i en ny rapport.

Situasjonen blir ikke bedre av at selskapene i stadig større grad er i stand til å flytte på immaterielle aktiva, som for eksempel opphavsrett, for å unngå skatt.

IMF sier at jo flere land som gir etter for investorenes krav når det gjelder skatt, desto mer skadelidende blir det internasjonale samfunnet.

At internasjonale selskaper reduserer skatten de betaler, og på lovlig vis omgår skattekrav, får store følger for landenes økonomi og undergraver evnen til å finansiere statens utgifter mens de sliter med store underskudd. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.