Regjeringen vil øke basisstøtten for studenter med 3,1 prosent for å øke kjøpekraften til studentene i undervisningsåret 2015–16.

Den månedlige basisstøtten øker da fra 9 440 kroner i undervisningsåret 2013-2014 til 9 733 kroner, som gir studentene 293 kroner mer i måneden.

Basisstøtten vil fra neste år være på 100.920 kroner per studieår.

Regjeringen innfører dermed ikke elleve måneders studiestøtte i 2014-2015, som var varslet.

Regjeringen foreslår å valutajustere både stipend og lån til skolepenger for norske studenter i utlandet.

I dag valutajusteres bare stipendet.

Forslaget innebærer ifølge Kunnskapsdepartementet at staten tar på seg risikoen for valutasvingninger i tidsrommet mellom tildeling og utbetaling av støttebeløpet. Utbetalingen av støtte skal justeres både ved svekket og styrket kronekurs.

 

Økt rentepåslag

Rentepåslaget på lån i Lånekassen foreslås økt med 0,25 prosentpoeng med virkning fra 1. januar 2015, slik at påslaget fra denne datoen er på 1,25 prosentpoeng.

Årsaken er at forskjellen på Lånekassens utlånsrente og renten i det private kredittmarkedet over tid har økt. Rentebetingelsene i Lånekassen er derfor bedre enn det som ble lagt til grunn da rentemodellen ble innført.

Det økte påslaget skal gjelde for lån med flytende rente og lån med fast rente når søknaden om fast rente er kommet inn 8. oktober 2014 eller senere.

 

Reduserer folkehøgskolestøtte

Regjeringen forslår også å redusere støtten til elever ved folkehøgskoler fra ti til ni måneder fordi undervisningsåret bare varer i ni måneder.

Den vil også endre vilkårene for rett til grunnstipend og bostipend til videregående opplæring, og disse endringene i grunnstipendet skal gi en innsparing på 356 millioner kroner.

Samtidig foreslår Regjeringen 84 millioner kroner for å øke stipendsatsene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.