Det er to mulige energikilder for fysisk aktivitet: karbohydrater og fett.

Karbohydrater: Lagret i kroppen som glykogen. Det spaltes til glukose som brukes i forbrenning. Ulempen med ­glukose (sukker) er at det er en tung energikilde. Det binder mye vann og som energikilde regnes den som lite hensiktsmessig. Det er lite energi i forhold til vekt og det er et begrenset lager til disposisjon.

Ved maks hastighet er de raske musklene avhengig av glukose. Derfor må glukosen, som kan forbrennes uten oksygen (anaerobt arbeid), i størst mulig grad bli spart til de harde periodene og til avslutningen av konkurransen. Ved mangel på glukose får man nedsatt fysisk yteevne og det merker man også på konsentrasjonen.

Glukoselagre er det kun nok til 1,5-2 timers aktivitet på høy intensitet. Dersom man da ikke får ny tilførsel blir det et stort problem for kropp og hjerne. Hjernen trenger glukose. Ved god fettforbrenning kan man bruke glukoselageret til å forsyne hjernen og bruke det lite til resten av kroppen.

Fett: En svært effektiv energikilde i forhold til vekt. Én kilo fett inneholder cirka 9000 kilokalorier. På de aller verste etappene i Giro d’Italia kan kroppen forbrenne én kilo fett. Fett er det omtrent ubegrenset av. Selv tynne atleter som har fire–fem prosent kroppsfett og veier 60–70 kilo, har nok energi til å drive på relativt høy intensitet i flere dager. Forbrenning av fett gir ikke syre, men man trenger rikelig med oksygen.

Lagre av hormoner påvirkes i stor grad av trening og restitusjon. Man må gradvis opparbeide seg en god balanse mellom trening og hvile slik at hormonene kan bygge opp kroppen og energilagrene under hvile samt frisette energi under trening. Dersom man ikke klarer det vil kroppen brytes ned fremfor å være klar for trening igjen.

Kilde: Stein Ørn(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.