Ingenting tyder på at HPV-vaksinen forårsaker syndromene POTS eller CRPS, konstaterer den europeiske legemiddelmyndigheten EMA.

Tidligere i år slo danske myndigheter alarm etter at et 50-tall jenter hadde blitt rammet av POTS og CRPS etter å ha fått vaksine mot HPV-infeksjon. Det fikk EMA til å granske saken.

POTs er et syndrom som kan gi hjerteklapp, svimmelhet og besvimelser, mens CRPS medfører en kronisk smertetilstand. Men det finnes ingen holdepunkter for at vaksinene har noe å gjøre med utviklingen av disse syndromene, konkluderer EMA etter å ha undersøkt saken i flere måneder. EMA påpeker at forekomsten av de aktuelle syndromene blant de vaksinerte er normal i den aktuelle aldersgruppen.

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden, og cirka 70 prosent av oss blir smittet av i løpet av livet. Målet med vaksinen er å beskytte jenter mot de to HPV-typene som oftest er årsak til livmorhalskreft.

I Norge ble HPV-vaksine innført i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse i 2009. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.