Først Brexit. Nå Donald Trump.

Folket vs. Eliten 2-0, oppsummerer Pål Ringholm i et notat til sine kunder onsdag morgen.

Og 4. desember er det valg i Italia.

- Det kan fort bli hat trick, sier Ringholm.

 

Ydmykhet, please

På kort sikt blir det økt makrousikkerhet i verden, ifølge Ringholm. Børser over hele verden faller onsdag, gullprisen stiger som den gjerne gjør når det er økt usikkerhet i verdipapirmarkedet, og VIX-indeksen, gjerne omtalt som fryktindeksen, skyter i været.

Men om Trump-effekten blir så voldsom på litt lenger sikt, er Ringholm usikker på. Det avgjørende er handelspolitikken. Et mer proteksjonistisk USA vil åpenbart ramme resten av verden, men om Trump gjør ord til handling gjenstår å se.

- Vi vet ikke hva som kommer til å skje. Tirsdag trodde alle at sjansene var 70-30 i favør Clinton, så det er på sin plass med litt ydmykhet. Men jeg håper han er smart nok til å velge kompromiss fremfor konflikt.

Er Trump smart nok? Tja, hvem vet, men han var i hvert fall smart nok til å vinne valget:

 

Smart nok?

«Så nå er det bare å håpe at Trump er en smarting. Det er han uansett hva andre har prøvd å fortelle deg. Dette er mannen som tok patent på Make America Great Again rett etter valget for fire år siden. Han har kjørt en valgkampanje som har virket helt uforståelig etter vanlige normer. Det er bare det at den har vært bevisst fra han side. Strategien har vært å vinne et valg gjennom konflikt slik at nok mange frustrerte skulle stemme på han. Han har lyktes», skriver Ringholm i sitt kundenotat.

Ringholm mener utnevnelsen og markedsreaksjonene har paralleller med Brexit, da britene stemte ja til å forlate EU.

- Det ble en kortsiktig uro, før det normaliserte seg i påvente av hva den reelle politikken blir.

 

Les også:

Her er taperlisten på Tokyo-børsen

- Trump som president øker definitivt nedsiderisikoen for verdensøkonomien  

-Oljeprisene vil bli knust hvis Trump velges. Effekten vil være sterkere enn brexit  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.