KØBENHAVN: Ytre høyre partiet Dansk Folkeparti kan redde kvelden for Lars Løkke Rasmussen.

Dansk høyreside har en liten, men klar ledelse i de første prognosene for utfallet av danske Folketingsvalget.

Få prosent av stemmene er talt opp, men nesten alle meningsmålinger – inklusive et flertall av valgdagsmålingene – har pekt mot en knapp blå seier.

Med tre-fire prosents avstand til de røde og statsminister Helle Thorning-Schmidt, kan Løkke Rasmussen håpe på å regjere uten å være avhengig av støtte fra representanter fra Færøyene. Det betyr ikke at hans mulige statsministergjerning blir enkel.

Valgets vinner

Valgets store vinner er innvandringskritiske Dansk Folkeparti som i de siste prognosene ligger an til å bli større enn Venstre, det gamle maktpartiet på høyresiden. Dansk Folkepartis ledere har insistert på at de ønsker innflytelse fremfor regjeringsmakt, og at de ikke har noe ønske om å få statsrådsmakt. Skulle partiet ende som jevnstort eller større enn Venstre, vil trolig likevel presset være stort for å ta ansvar.

Utfordringen er at partiet havner i samme posisjon som SV i Norge og SF i Danmark, at de som fløyparti kan bli tvunget til å ta politisk ansvar for mange beslutninger som partiets medlemmer og velgere er mot. Det kan komme konfrontasjoner i innvandringspolitikken og europapolitikken, der det ser sprik mellom de borgerlige partiene og sprik mellom DF og flertallet i Folketinget.

En slags seier

For statsminister Helle Thorning-Schmidt vil valget uansett være en seier. Det er sjelden partier som har gjennomført tøffe kutt i offentlige utgifter går frem i valg, men det ser Sosialdemokratene ut til å ha klart, gjennom en svært effektiv valgkamp. I valgperioden har den røde danske blokken ligget opp til 17 prosent etter de blå, og har foretatt en formidabel opphenting. Et par timer etter at valglokalene stengte ser det likevel ikke ut til at dette har vært nok.

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.