KØBENHAVN: Det danske valget blir  den gyseren meningsmålerne har spådd. DRs valgdagsmåling som ble lagt frem klokken 20.00 i kveld viser en smal seier, TV2s måling viser de røde i føringen

Fintelling – og de fire representantene fra Grønnland og Færøyene – kan avgjøre om Helle Thorning-Schmidt kan fortsette som sosialdemokratisk regjeringssjef, eller om Venstres Lars Løkke Rasmussen tar over.

Siste danske valg i 2011 ble avgjort med 8.000 stemmer mellom blokkene. Det kan teoretisk bli enda knappere nå. Avstanden mellom den blå og den røde kandidaten på Færøyene var ved siste meningsmåling rundt 2000 stemmer.

For Thorning-Schmidt er det ventede utfallet en stor personlig triumf. Gjennom sin fireårige regjeringsperiode har hennes røde blokk ligget opptil 17 prosent etter de blå. En aggressiv og effektiv valgkamp har fjernet forspranget.

De store vinnerne er likevel ikke statsministerkandidatene. Thorning-Schmidts sosialdemokrater går riktignok svakt frem, men koalisjonspartner Radikale går markant tilbake.

På blå side er Løkke Rasmussens Venstre stortaper, på bekostning av Dansk Folkeparti, som har innvandringsskepsis som merkesak. De to partiene blir nå nesten jevnstore.

Lenge før vi vet hvem som skal styre Danmark de neste fire årene vet vi at en stor del av velgerne – både på rød og blå side – har sagt nei til kutt og innstramningspolitikken Helle Thorning-Schmidt har ført, og Løkke Rasmussen vil ha enda mer av.

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.