- oppdatert artikkel først publisert 23.28 torsdag -

Det skotske uavhengighetspartiet SNP har sikret seg 56 av totalt 59 plasser i det britiske Parlamentet, viser det endelige resultatet.

– Dette er et historisk vannskille, sier partileder Nicola Sturgeon.

SNP har tatt de fleste plassene fra Labour. Blant andre har Jim Murphy, leder for arbeiderpartiet i Skottland, mistet plassen sin.

 Partileder Nicola Sturgeon sa tidlig at resultatet kanskje ikke ville bli så bra, men blant annet har den 20 år gamle studenten Mhairi Black klart å slå ut Labours valgkampstrateg Douglas Alexander.

I tillegg tapte Labours leder i Skottland, Jim Murphy, sin plass i Underhuset til SNP.

– En stor kveld for SNP, konkluderer Sturgeon overfor BBC.

Stort løft

Partiet går fra seks plasser i Parlamentet i London fra forrige valg og gjør uansett et brakvalg på bekostning av Labour, understreker Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder.

– Et kjempeløft for SNP, sier Mustad til NTB.

Sturgeon har sagt hun vil støtte en Labour-regjering for å kvitte seg med statsminister David Camerons konservative regjering.

Tsunami

Tidligere førsteminister i Skottland, Alex Salmond, mener SNPs uttelling i Skottland betyr at statsminister David Camerons konservative ikke har noen «legitimitet» i nord lenger. Selv om De konservative ligger an til å vinne valget som helhet.

– Vi ser en politisk tsunami, sier han til BBC.

Diskusjonen har allerede startet om SNP kommer til å bruke resultatet til å kreve en ny folkeavstemning om selvstendighet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  De konservative tror på gjenvalg


Fakta om valgresultatet i Storbritannia