- Norge behøver en historisk svak valutakurs for å stimulere eksporten, og det vil på lang sikt begrense hvor raskt den norske kronen kan hente seg inn, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

De siste ukene har det vært stor oppmerksomhet rundt de enorme bevegelsene i kronekursen. Etter at Norges Bank kuttet styringsrenten torsdag 11. desember har det daglig vært betydelige svingninger i den norske kronen.

I skrivende stund må du ut med 9,05 kroner for en euro. I løpet av de siste fire ukene har kronen blitt handlet i intervallet mellom 8,60 og 9,86 kroner mot euroen.

Se oversikt over alle valutakursene her.

Ifølge Blomgren skyldes de store bevegelsene at det er liten interesse for å handle kroner. Når det er svak likviditet innebærer det at risikoen for svingninger blir større.

Selv om dette skremmer både utenlandske og norske investorer, og gjør det lite attraktivt å handle norske kroner, er det sektorer i det norske næringslivet som er helt avhengige av at kronen er på så svake nivåer.

Les også: Dobbel positiv effekt for norsk reiseliv

Lettere omstilling

- En svakere krone fører til at lønnsomheten i eksportindustrien blir bedre, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Ifølge Bruce vil kronefallet bety lite for nedgangen oljesektoren står overfor, men det kan gjøre omstillingen lettere for de næringer som er relatert til oljesektoren.

- Veldig mange bedrifter i industrien produserer både for eksportmarkedet og til oljenæringen for eksempel kraner til skip. Det vil bli lettere for dem å omstille seg til andre markeder med en svak krone. Det vil kunne sette ned prisen og vinne markedsandeler på andre områder. En svak krone gjør ikke nedgangen mindre i oljerelaterte næringer, men det hjelper de å omstille seg til nye markeder, sier Bruce.

Bedre konkurransekraft

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets peker også på at den svake kronen er til hjelp for norsk eksportindustri.

- Det er åpenbart at det er i vår alles interesse med en svak krone, i kontrast til en sterk krone. En svak krone, og dermed bedre konkurransekraft for norsk eksport vil lette omstillingene vekk fra olje og over mot noe annet når oljebremsen setter inn, sier han.

Likevel tror ikke sjeføkonomen at kronen skal forbli på et så svakt nivå som den er nå i fremtiden.

- Vi tror at den kronekursen vi hadde da renten ble satt ned er svakere enn en langsiktig likevektskurs for kronen. De bedriftene som trenger en kronekurs på ni mot euro for å overleve, har sannsynligvis ikke livets rett. Det er en kronekurs de ikke kan påberegne i et mellomlangsiktig perspektiv, sier Dørum.

Fastkursmål er forbi

Selv om det ifølge Dørum er i alles interesse med en svak krone, peker han på at Norges Bank ikke lenger har et fastkursmål.

- Vi har ikke fastkursmål lenger, vi har ikke et mål om hva kronekursen skal være. Tiden med fastkursmål er forbi. Slik må det nesten være. Det er nærmest umulig å ha fastkurs med frie kapitalbevegelser, understreker Dørum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Asia i dag: Krangler om 15000 mrd. kroner

Varsler «blodbad» i Russland

Kathrine Fredriksen: - Vi skal nok ta over, begge to