Prisen på nordsjøolje er mandag morgen rundt to dollar lavere enn nivåene fredag kveld. Norske kroner har falt tilbake i takt med nedgangen i oljeprisen.

- Kronen har svekket seg som følge av den lavere oljeprisen, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i morgenrapporten DNB Markets mandag.

En rekke store oljeprodusenter, både i og utenfor oljekartellet Opec, møttes til forhandlinger om produksjonsfrys på et møte i Doha i Qatar søndag. Forhandlingene havarerte. 

I 09-tiden mandag er kronen svekket rundt fem øre mot euro fra nivåene fredag kveld. En euro koster i skrivende stund 9,35 norske kroner.

Dermed har noe av styrkelsen i forkant av Doha-møtet blitt reversert.

Kronen går svakere nesten samtlige av de store valutaene som ikke er i kategorien råvarevalutaer:

  • Mot euro er kronen altså svekket rundt 0,4 prosent
  • Dollaren er også rundt 0,4 prosent sterkere mot kroner mandag sammenlignet med fredagens nivå. En dollar koster nå nær 8,28 kroner.
  • Mot britiske pund er imidlertid kronen marginalt styrket. Et pund koster nå 11,71 kroner.
  • Sveitserfrancen er blitt rundt 0,6 prosent dyrere. En sveitserfranc koster nå 8,59 kroner
  • Danske og svenske kroner er blitt henholdsvis 0,6 og 0,5 prosent dyrere. 100 danske koster 125,85 norske, mens 100 svenske koster 101,98 norske.
  • Aller størst utslag er det mot japanske yen. En yen koster 7,67 norske kroner, en svekkelse for kronen på rundt 0,8 prosent.

- Dette skyldes delvis lavere risikoappetitt som følge av at oljelandene ikke kom frem til en avtale. I tillegg har nok jordskjelvene i Japan også vært med på å styrke yenen, da dette trolig vil bety at forsikringsselskapene vil trekke tilbake investeringer i utlandet. Dette så vi også i forbindelse med jordskjelvet i 2011, skriver Viland.

Samtidig styrkes kronen mot flere av de andre råvarevalutaene:

  • Kanadiske dollar svekkes rundt 0,7 prosent mot kronen
  • Australske dollar er svekket med rundt 0,7 prosent
  • Russiske rubler er svekket rundt 2,8 prosent

Følg utviklingen i valutamarkedet med DN Investor

Les også:

Dette hindret oljepriskollaps etter Doha-møtet  

Største oljeprisfall på to måneder  

Asia i dag: Panikk i oljemarkedet – reddes av Kuwait-streik  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.