Tre rentemøter i tre av verdens viktigste sentralbanker, samt en rekke nøkkeltall på begge sider av Atlanteren, kan påvirke utviklingen i finansmarkedene denne uken.

- Vi ser frem til en uke med viktige hendelser som kan ha markant innflytelse, skriver sjefanalytiker Allan von Mehren i morgenrapporten fra Danske Bank Markets mandag.

Flere rentebeslutninger

Von Mehren peker på at kursen for euro mot dollar kan bevege på seg. Og at britiske pund kan få ytterligere medfart i markedet.

Det kommer rentebeslutninger både fra USA og Storbritannia henholdsvis onsdag og torsdag denne uken.

Det er imidlertid ikke ventet at rentekomiteen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kommer til å gjøre endringer i renten nå. Interessen for hvilke signaler sentralbanken kommer med i pressemeldingen vil likevel være høy.

- Ifjor forhåndsannonserte Fed renteøkningen i desember på sitt møte i oktober, konstaterer von Mehren.

Men i motsetning til hva som var tilfellet på omtrent samme tidspunkt ifjor, priser markedet denne gangen inn svært høy sannsynlighet for at renten vil bli satt ytterligere opp i desember. Derfor kan det godt hende at sentralbanken nøyer seg med å gjenta budskapet fra forrige rentemøte om at argumentene for en renteøkning er «styrket», mener Danske Bank Markets.

Venter svakere euro

Fra USA kommer det dessuten flere viktige nøkkeltall i løpet av uken. Allerede tirsdag kommer aktivitetsindeksen ISM for industrien, mens den tilsvarende indeksen for tjenestesektoren kommer torsdag.

Fredag er det igjen klart for det som ofte omtales som «månedens viktigste tall» fra USA, den offisielle jobbrapporten fra amerikanske myndigheter.

Fra eurosonen har ukens viktigste tall allerede tikket inn. De foreløpige tallene for både inflasjonen i oktober og bnp-veksten i tredje kvartal kom inn som ventet, på 0,5 prosent på årsbasis for inflasjonen og 0,3 prosent over kvartalet for bnp-veksten.

Von Mehren i Danske Bank venter at euroen, som er markert svekket over de siste ukene, vil svekkes ytterligere noe de neste tre månedene.

Han venter at det også er risiko for at pundet kan svekkes ytterligere torsdag, når sentralbanksjef Mark Carney i Bank of England offentliggjør den britiske rentebeslutningen.

«Langt mer spennende»

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener at rentebeslutningen fra den britiske sentralbanken Bank of England (BOE) «er langt mer spennende» enn den japanske rentebeskjeden, som kommer allerede tirsdag morgen, og den amerikanske onsdag kveld.

- I august, mens usikkerheten etter Brexit fortsatt var overhengende, gikk sentralbanken langt i å signalisere ytterligere ett rentekutt i år, skriver Østnor i morgenrapporten fra DNB Markets mandag.

Siden den tid har imidlertid nøkkeltallene vist få spor av en brexit-effekt for britisk økonomi og stemningsindikatorene for både næringslivet og husholdningene tatt seg opp igjen etter at begge fikk en umiddelbar knekk etter folkeavstemningen.

- Samtidig har pundet svekket seg ytterligere. Vi, og 47 av 60 analytikere Reuters har spurt, tror Bank of England holder renten i ro, skriver Østnor.

- Carney kan være på vei ut

Sjeføkonom Robert Bergqvist i SEB peker på sin side på at det også er knyttet spenning til et annet forhold i den brtiske sentralbanken:

- BOE-sjef Mark Carney kan være på vei ut. Britiske medier tror at Carney kan avsløre beslutningen allerede denne uken, eventuelt i forbindelse med torsdagens rentebeskjed, skriver Bergqvist i morgenrapporten fra SEB mandag.

Søndag skrev Financial Times at flere britiske brexit-tilhengere har presset på for å få Carney til å trekke seg. De viser blant annet til uttalelser om negative brexit-konsekvenser for britisk økonomi i forkant av folkeavstemningen og at han skal ha blandet seg i politiske spørsmål han ikke har noen myndighet over.

Mandag skriver imidlertid samme avis at Carney skal være klar til å sende ut en melding denne uken der han slår fast at han vil sitte ut åremålet, som varer frem til 2021.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DNtv:

- Vi her i Miami Gardens avgjør vanligvis om demokratene eller republikanerne vinner Florida
Sorte pastorer busser menigheten til stemmelokalene etter søndagsprekenen.
01:50
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.