Det kan gi rom for svekkelse av euroen, tror valutaanalytiker Camilla Viland.

- Jeg tror det er sjanse for å se bevegelser i euroen, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets før torsdagens rentebeslutning fra Den europeiske sentralbanken ECB.

Selve beslutningen kommer torsdag klokken 13.45. Pressekonferansen der sentralbanksjef Mario Draghi kan komme til å presentere ytterligere tiltak starter klokken 14.30.

Kan overraske

Draghi har overrasket markedene før - og kan komme til å gjøre det igjen.

Mannen som lovet å gjøre «alt for å redde euroen» da statsgjeldskrisen herjet som verst, hadde lenge ord på seg for å levere mer enn markedene ventet. Helt frem til rentemøtet i desember ifjor.

Da skuffet han, til tross for at renten ble dyttet ytterligere ned i negativt terreng og at programmet for oppkjøp av verdipapirer i markedene ble forlenget.

- Euroen styrket seg ganske betydelig i etterkant da Draghi og ECB ikke klarte å innfri, konstaterer Viland.

Denne gangen kan derfor mange markedsaktører ha vegret seg for å trekke for bastante konklusjoner i forkant. I frykt for å bli overrumplet nok en gang.

Viland tror dessuten at mange fremdeles har friskt i minne at den japanske sentralbankens kutt til negativ rente tidligere i vinter har resultert i en sterkere yen, stikk i strid med det som kanskje var både forventningen og intensjonen bak beslutningen.

De to hendelsene gjør at Viland mistenker at det denne gangen er færre som har veddet på nedgang i euroen i forkant av ECBs rentebeslutning.

- Jeg tror markedsaktørene er mer forsiktige. De har kanskje ikke turt å gå «all in».

Dermed kan det være større rom for at Draghi og de andre rådsmedlemmenes beslutning kan føre til en svekkelse av den felleseuropeiske valutaen torsdag ettermiddag.

- Hvis de leverer en bra pakke denne gangen, med en god kombinasjon av rentekutt og verdipapirkjøp - og samtidig sier at de er klar til å gjøre mer om nødvendig - så tenker jeg at det kan føre til en svakere euro, sier Viland.

Har flere muligheter

Selv venter Viland og de andre økonomene i DNB Markets at ECB kutter bankenes innskuddsrente i sentralbanken med 0,1 prosentpoeng til minus 0,40 prosent. I tillegg tror de sentralbanken utvider de månedlige kjøpene av verdipapirer i markedene med 20 milliarder euro til 80 milliarder euro.

I markedet er konsensusforventningen et kutt i innskuddsrenten på 0,1 prosentpoeng og at verdipapirkjøpene blir utvidet med 10 milliarder euro, ifølge estimater Reuters har hentet inn.

Viland peker på det også diskuteres andre mulige tiltak i forkant av møtet:

  • Et differensiert rentesystem, som kan bety at kun deler av bankenes innskudd i sentralbanken blir straffet med negativ rente
  • Verdipapirkjøpene kan forlenges ytterligere og sammensetningen av kjøpene kan endres til for eksempel å kjøpe mer selskapsobligasjoner.

- Det er mange dimensjoner og miksen av det hele som blir viktig. Det er vanskelig å vurdere markedets reaksjoner når det er så mange håndtak man kan se for seg at de kan dra i, sier Viland.

Tror på trinnvis rente

Makroanalytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Market venter i likhet med konsensus et kutt på 0,1 prosentpoeng i innskuddsrenten og en utvidelse av de månedlige verdipapirkjøpene med 10 milliarder euro.

- Vi tror også ECB vil introdusere et trinnvis system for renter på reserver, skriver Bernhardsen i en rapport fra meglerhuset tidligere denne uken.

Han peker på at dagens negative rente i praksis virker som en skatt på bankenes reserver i sentralbanken.

- Med ett trinnvis system vil bare en andel av bankenes reserver i sentralbanken forrentes til den negative renten. Det skal fjerne noe av den negative effekten, samtidig som det tillater ECB å kutte renten mer for å påvirke markedsrentene og dermed valutaen, skriver Bernhardsen.

Følg markedene i DN Investor

Les også:  Asia i dag: - Kina har troverdighetsproblem
Spår lavere smertegrense for oljeprodusenter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: - Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert: