Amerikanske dollar er imidlertid et viktig unntak. Ifølge meglerhusets oppdaterte prognoser mandag vil dollaren faktisk være dyrere om et år enn i dag.

Det betyr at dollaren rett rett og slett vil styrkes mer enn kronen over de neste 12 månedene (se tabell nederst i saken).

Mens DNBs spådom er at kronen vil styrkes fra rundt 9,35 for en euro i dag til 8,80 om et år, vil dollaren gå motsatt vei: En dollar koster i dag 8,35 kroner og vil koste 8,46 kroner om et år, ifølge meglerhusets prognoser.

- Vi forventer at appetitten på norske kroner vil begynne å ta seg opp hjulpet av stadig høyere oljepriser og at kronen fremdeles er undervurdert til tross for svakere fundamentale faktorer, skriver valutastrateg Magne Østnor og valutaanalytiker Camilla Viland i en oppdatering fra DNB Markets mandag.

Dollaren vil få et enda kraftigere løft de kommende 12 månedene, mener de:

- Forskjellig retning på pengepolitikken vil fortsette å favorisere dollaren. Vi venter at den neste renteøkningen fra Federal Reserve kommer i juli og at det kommer ytterligere en økning før året er omme, skriver valutaanalytikerne i oppdateringen.

Forbereder nytt rentehopp

Mens mange andre vestlige sentralbanker kjører renter nær eller under null, startet den amerikanske sentralbanken renteoppgangen i desember ifjor.

Forventningene om ytterligere renteøkning allerede til sommeren ble markert styrket i forrige uke etter at referatet fra Federal Reserves forrige rentemøte viste at medlemmene i sentralbankens rentekomité er i ferd med å gjøre seg klare for et nytt rentehopp.

I helgen bidro også sjefen for Federal Reserves Boston-distrikt Eric Rosengreen, som er blant medlemmene med stemmerett i komiteen i år, til å styrke forventningene ytterligere.

Til Financial Times uttalte Rosengreen at økonomien nå er svært nær å oppfylle kravene Federal Reserve har satt for å øke styringsrenten ved sitt møte i juni.

- Med forbehold om hvordan tallene blir, vil jeg si at de fleste av forutsetningene som ble presentert i referatet nå ser ut til å være i nærheten av å være oppfylt. (…) Fordi vi er nærmere full sysselsetting og vårt inflasjonsmål, har jeg nå større tro på at en mer normalisert situasjon gir mening, sa Rosengren til avisen.

Venter kutt i Norge

Her hjemme vil sentralbanken trekke i motsatt retning, tror DNB-analytikerne.

- Ringvirkningene fra oljebremsen vil holde Norges Bank i kutt-modus, og vi forventer ytterligere ett rentekutt, som vil tynge kronen og bremse deler av presset for en sterkere krone, skriver Østnor og Viland.

DNBs prognose

Kilde: DNB Markets

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Oljegigant sparker tusenvis av ansatte

Statoil terminerer Seadrill-rigg  

Oljeprisen tynget av Canada mandag morgen  

Se DNtv:

Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.