Økonomene mener signalene fra Fed var «duete» - et uttrykk for at rentene må holdes lave som følge av lavt inflasjonstrykk.

Federal Reserve viste til at økt usikkerhet globalt kan holde den økonomiske aktiviteten tilbake, legge et ytterligere press ned på inflasjonen.

På forhånd var økonomene ganske delt i synet om Fed vil høyne renten eller vente. Ifølge Bloomberg News' estimater ventet et lite flertall uendret rente.

- I lys av utviklingen vi har sett, og effekten det har på finansmarkedene, så ønsker vi å ha litt mer tid til å evaluere den sannsynlige effekten på USA, sier sentralbanksjef Janet Yellen på pressekonferansen torsdag kveld, ifølge Wall Street Journal.

Tok ned forventninger

Medlemmene i rentekomitéen tok også ned sine langsiktige renteforventninger med rundt 25 basispunkter, men signaliserer at renteøkningen kan komme før årsslutt.

Commerzbank mener at Fed tok et skritt i den «duete» retningen med rentebeskjeden torsdag. Det vises til at den langsiktige renteforventningen er tatt med 25 basispunkter, og at takten i renteoppgangen ser ut til å være rundt 100 basispunkter i året.

DNB Markets understreker at rentebeskjeden var lite endret siden møtet i juli, og at det virker duete ettersom arbeidsmarkedet har fortsatt å bedres.

SEB mener også at rentebeskjeden var «duete», og venter nå en renteøkning i desember. Samtidig påpekes en risiko for at Fed venter til 2016 dersom situasjonen i Kina og fremvoksende økonomier forverres. Markedet priser nå en sannsynlighet på rundt 45 prosent for en renteøkning i år, ifølge SEB.

Les mer:

Økonomer: Etter nøyaktig syv år vil nullrente-æraen være over

Federal Reserve holder styringsrenten uendret

- De biter seg litt i halen  

Venter fortsatt svak dollar

På kort sikt venter Danske Bank Markets at dollaren kan forbli svak, og de mener en «duete» Fed er «bearish» for euro-norske-krysset på grunn av økt risikoappetitt.

Kronen er fredag morgen svekket med om lag tre øre mot euro, til 9,2442, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs torsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt tre øre, til 8,1146.

Euro er styrket til 1,1397 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1435 dollar i New York torsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet torsdag på 1,696 prosent, mot 1,664 prosent onsdag. Fredag morgen faller renten.

Les også:

Sissener om MDG: – De er en gjeng suppehuer  

Asia i dag: Fed frykter Kina-smitte og global uro

Økonomer: Etter nøyaktig syv år vil nullrente-æraen være over

Se DNtv: Fem øvelser for raskere løpsprestasjon

 

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.