Den europeiske valutaen faller på lave nivåer etter ECB kunngjorde sitt program for kvantitative lettelser torsdag.

Les mer her: ECB skal kjøpe gjeld for 60 milliarder euro i måneden

Mot dollaren har euroen ikke vært svakere på elleve år.

Torsdag formiddag kostet en euro 1,164 dollar, mens du i skrivende stund får en euro for 1,134 dollar.

Ifølge Bloomberg News har ikke euroen vært så svak siden september 2003.

Euroen svekkes også mot den norske kronen torsdag. Les mer her: - Den svakeste kronen, den har vi bak oss

Gjør euroen mindre verdt

ECB skal trykke nye penger for å kjøpe opp statsgjeld. Dette setter mer penger i omløp og gjør automatisk at den europeiske valutaen blir mindre verdt.

- Pengepolitikk har en veldig stor påvirkning på valutaene, i hvert fall sånn som markedet er nå. Med ECB som fortsatt ser nedsiderisiko i sine prognoser og øker pengetrykkingen, så vil det gradvis svekke euroen, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

En bred svekkelse av euroen har vært et av målene med ECBs iverksetting av kvantitative lettelser. En svak valuta gjør at eksportnæringen stimuleres og vil bedre eurosonens konkurranseevne.

Overrasket markedet

Ifølge MarketsWatch.com skyldes de store eurobevegelsene at det amerikanske markedet ikke var forberedt på størrelsen på de kvantitative lettelsene som ble kunngjort. Både Bloomberg og MarketWatch skriver at sentralbanksjef Mario Draghi gjorde en god jobb med å overraske markedet.

ECB besluttet å kjøpe statsobligasjoner for 60 mililarder euro i måneden, mens det på forhånd var antatt at det skulle gjøres månedlige oppkjøp for 50 milliarder euro

- ECB leverte litt i overkant av det markedet hadde forventet. Men, de 60 milliardene inkluderer de pågående kjøp av obligasjoner, slik at den ekstra likviditetstilførselen vil være rundt 50 milliarder, altså det markedet hadde ventet, skriver derimot sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 gruppen.

Enda svakere

Den amerikanske seniorstrategen Chris Gaffney i EverBank Wealth sier til Bloomberg News at han ikke ser bort i fra paritet mellom euroen og dollaren. Paritet vil si at en euro og en dollar blir like mye verdt. Det har ikke skjedd siden 2002.

Ifølge Blomgren i SEB skal euroen bli enda svakere fremover.

- Jeg tror at euroen vil fortsette å svekke seg mot dollaren i løpet av året. Vi vil se en fortsatt gradvis svekkelse av euroen, understreker hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Sjeføkonom: Norges Bank blir presset til å kutte renten fremover

- Den svakeste kronen, den har vi bak oss

Kan holde på lenge så lenge de vil