Den norske kronen har gått markert sterkere de siste dagene. Vi må ganske nøyaktig seks måneder tilbake i tid for å finne forrige gang kronen ble handlet på like sterke nivåer mot euro som i dag.

En kort periode ble euroen handlet til 8,31 kroner torsdag morgen. Til sammenligning startet ukens handel på 8,58 kroner for en euro. 

- Bevegelsene har skjedd veldig fort, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til DN. 

- Det har ikke vært noen spesifikke nyheter fra Norge, men det er klart aktiviteten har tatt seg opp etter påske. Det har formodentlig også vært større kjøp fra Norges Bank og i tillegg har korte renter beveget seg litt opp, legger hun til.

For tidlig å glede seg

For nordmenn som planlegger ferie i euroland er det imidlertid ingen grunn til å glede seg med det aller første, mener sjefstrategen.

- Det er litt for tidlig. Vi tror ikke at kronestyrkelsen vi har sett den siste uken er holdbar, sier Blomgren.

I en prognose som SEB la frem torsdag formiddag anslår meglerhuset at kronen på kort sikt vil svekkes og at man mot slutten av sommeren vil måtte betale rundt 8,65 kroner for en euro.

Grunnen er at Norges Bank kommer til å levere ytterligere et rentekutt før sommeren.

- Norges Bank er ikke bare bekymret over nivåene, men også hvor raskt kronen styrkes. Dersom de mener det finnes underliggende krefter som gjør kronestyrkelsen vi har sett den siste uken bare vil fortsette, så vil det trigge Norges Bank til å handle.

- Markedet venter seg minst en rentesenkning i mai eller juni. Hvis man ikke leverer så vil man se at kronen styrker seg. Da kan man komme ned på så sterke nivåer som blir et problem, sier Blomgren.

Tror oljebunnen er nådd

Utover høsten tror imidlertid sjefstrategen at kronen vil gå sterkere i takt med en oppgang i oljeprisen. Meglerhuset anslår at oljeprisbunnen er nådd og at nordsjøoljen vil holde seg på mellom 65 og 70 dollar fatet utover høsten.

I tillegg tror SEB at Norges Bank nøyer seg med et rentekutt og at det derfor skjer en reprising av renteforventningene, noe som vil bidra i positiv retning for kronen. Samtidig vil en mer positiv holdning til kronen føre til flere spekulative kronekjøp.

Frem til utgangen av året vil derfor kronen styrkes til rundt 8,25 kroner per euro, ifølge meglerhusets ferske prognoser.

- Vi tror på en gradvis sterkere krone i løpet av andre halvår, sier Blomgren.

Les også:

- Svært positiv trend for boligsalget

Oljeprisene stabiliserer seg på årsbeste

Billigste svenskekrone på et halvt år  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.