Etter at norske kroner falt til det svakeste nivået noensinne ved inngangen til året, har den norske valutaen hentet seg markert inn i takt med oppgangen i oljeprisen.

Kronen er nå rundt fire prosent sterkere enn ved bunnoteringen i begynnelsen av januar. Den importveide kronekursen I44, som måler kronens utvikling mot Norges 44 viktigste handelspartnere, nådde tirsdag det sterkeste nivået på et halvt år (se grafikk).

- Kronen styrket seg igår i takt med andre tradisjonelle råvarevalutaer. At oljeprisen viste seg langt mer motstandsdyktig mot mangelen på enighet om frys i helgen og steg til nivåer nær slutten av forrige uke var ikke uventet kronepositivt, konstaterer sjefanalytiker Erik Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.

Tviler på raskere rentekutt

Den kraftige svekkelsen av kronen de siste årene har kanskje vært det viktigste forsvarsverket mot oljenedturen som har rammet landet. Svak krone har vært gull verdt for alle som lever av å selge norskproduserte varer og tjenester i utlandet - eller som konkurrerer med utenlandske bedrifter i hjemmemarkedet.

- Kronen er nå omlag tre prosent sterkere enn Norges Bank la til grunn i mars-rapporten. Vi tror imidlertid det skal mer til for å flytte rentekuttet frem til juni, skriver Bruce.

I rentebanen har sentralbanken lagt inn hundre prosents sannsynlighet for at renten vil bli kuttet til 0,25 prosent innen september.

Renten er bare et halvt prosentpoeng unna null og sentralbanken har dermed mindre krutt igjen til å reagere på nye overraskelser eller sjokk. Norges Bank har selv understreket at det må større avvik til enn normalt for at den avviker fra sin planlagte rentebane.

Billigste dollar på et halvt år

I skrivende stund er kronen marginalt svekket mot de største valutaene sammenlignet med nivåene tirsdag kveld. En euro handles nå til 9,25 kroner, mot rundt 9,22 kroner tirsdag kveld.

Dollaren går for rundt 8,14 kroner i valutamarkedet etter å ha vært handlet helt ned mot 8,10 kroner tirsdag kveld. Dollaren handles dermed nær de rimeligste nivåene mot kronen på over et halvt år.

- Den norske kronen styrket seg på bred basis igår og siden dollaren svekket seg mot euro, handles dollaren nå helt nede på rundt 8,14. Vi venter ytterligere styrking mot euroen fremover, men svekkelse i forhold til dollaren, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets.

Meglerhuset venter at euroen vil handle til rundt 8,90 kroner om et år og at dollaren vil koste 8,56 kroner på samme tidspunkt.

Over natten har japanske yen også blitt styrket mot dollar. Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener utviklingen er et signal om økt risikoaversjon i markedet.

- Styrkingen av yen har kommet i kjølvannet av svakere aksjemarkeder i Kina, samt at den japanske sentralbanksjefen i natt uttalte at negative renter ikke er en garanti for svakere valutakurs, skriver Hov i morgenrapporten fra meglerhuset.

Les også:

Oljeprisen faller tilbake  

Asia i dag: - Et eksistensielt øyeblikk for Kina

Anundsen ba pressetopp om møte etter kritikk

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.