Torsdag er det rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ECB). I forkant av møtet har euroen falt til det laveste nivået på elleve år mot dollaren. Onsdag var euroen på det svakeste nivået siden september 2003. Les mer her: Svakeste euro på 11 år.

Onsdag ettermiddag gikk en euro for 1,1112 dollar. Torsdag morgen har den europeiske valutaen falt ytterligere.

I skrivende stund får du en euro for 1,1055 dollar.

Rentemøte i ECB

Torsdag er det klart for et historisk rentemøte i ECB. Sentralbanksjef Mario Draghi skal forklare hvordan de planlagte kvantitative lettelsene på 60 milliarder euro per måned skal sprøytes i økonomien.

På ECBs rentemøte i januar varslet Draghi at sentralbanken skal gjøre oppkjøp av privat og statlig gjeld på inntil 1.300 milliarder euro frem til slutten av september 2016.

Beskjeden om disse tiltakene, samt rekordlave og negative renter har bidratt til en svekkelse av euroen det siste året. Helt siden mai ifjor har euroen omtrent sammenhengende blitt svekket mot dollaren.

- Kombinasjonen av negative innskuddsrenter og QE er svært kraftfull, så den er sterkt negativ for euro. Vi er i favør av en svekkelse av euro, sier sjefstrateg i valuta Robin Brooks i Goldman Sachs i New York til Bloomberg Business.

Paritet innen slutten av 2016

- Det vil bli paritet mellom euroen og dollaren innen slutten av neste år. Og en dollar vil koste 90 cent innen 31. desember 2017, sier Brooks til Bloomberg Business.

Paritet betyr at to valutaer er like mye verdt. Dette har ikke skjedd med euroen og dollaren siden desember 2002.

- Mens eurosvekkelsen høyst sannsynlig skyldes rentemøtet i ECB idag (selv om de store nyhetene kom i januar), er dollaren også styrket av solide nøkkeltall, skriver Knut Magnussen i DNB Markets i meglehusets morgenrapport torsdag morgen.

Den norske kronen ble onsdag svekket av en et fall i oljeprisen.

I skrivende stund koster en euro 8,62 norske kroner.

Se oversikt over alle valutakursene her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Dialog i natt mellom piloter og Norwegian

Asia i dag: Familier drukner i gjeld – kan utløse finanskrise

Norwegian bekrefter: Alle inneriksflygninger innstilles