Utsiktene til at euroen faller og dollaren styrker seg, og de to valutaene møtes i verdi, er igjen aktualisert. Enkelte økonomer og analytikere tror dette kan skje alt neste måned.

Lik verdi, eller paritet, mellom euro og dollar ble mer sannsynlig etter at Den europeiske sentralbanken (ECB) sist uke signalisterte utvidelse av programmet med oppkjøp av statsgjeld i eurolandene, såkalte kvantitative lettelser.

Programmet går opprinnelig frem til september 2016, men ECB-sjef Mario Draghi sier nå at programmet kan bli utvidet både i tid og omfang. Avgjørelsen faller i desember.

I praksis betyr dette at det pumpes enda mer penger over enda lenger tid inn i euroøkonomien enn planlagt. Bakgrunnen er svak vekst og lav inflasjon, og nå kollapsen i de såkalte fremvoksende økonomiene som også trekker ned.

  En perfekt storm

Alt dette trekker euroen ned. Da programmet ble lansert i mars falt euroen ned mot 1,05 per dollar, men har siden steget til rundt 1,10 nå.

Samtidig venter alle på at den amerikanske sentralbanken, Fed, endelig skal sette opp renten. Mange eksperter mener dette vil skje på rentemøtet i desember, som kan føre til at dollaren styrker seg.

En perfekt storm, ifølge mange analytikere. Om enn kortvarig.

- Paritet er absolutt mulig, og det kan skje, sier Richard Yetsenda, sjefanalytiker hos Australia & New Zealand Banking Group (ANZ) til CNBC.

  Tror ikke på paritet

Avhengig av det han beskriver som en perfekt storm i desemer, altså utvidelse av ECBs oppkjøpsprogram og rentehevelse fra Fed.

- Vi tror dollaren vil styrke seg fremover, men ikke helt mot paritet, sier valutaanlytiker Kjersti Haugland i DNB Markets.

Hun mener stort handelsunderskudd i USA på sikt vil trekke dollaren ned, mens handelsoverskuddet i eurosonen vil bidra til en sterkere euro.

Haugland sier DNB Markets tror renteoppgangen i USA først kommer i mars neste år.

 Billigere sommerferie

På kort sikt ligger det også an til at kronen blir svakere mot både euro og dollar, men at dette blir forbigående.

– Vi mener kronen er for svak, men det er press ned på kort sikt, sier Haugland.

Hun mener dette skyldes internasjonale forhold, ikke svakheter i norsk økonomi.

Til glede for norsk eksportindustri i en vanskelig tid med lav oljepris. Rundt 86 prosent av norsk eksport går til EU og USA, og den svake kronen bedrer konkurranseevnen til norske selskaper internasjonalt.

  Ser litt lysere ut

Samtidig som dyrere import og dyrere utenlandsreiser gjør at nordmenn bruker mer av pengene på norske varer og tjenester i Norge. Norske vintersportsteder har alt rapportert om flere reservasjoner enn vanlig på denne tiden av året fra utenlandske turister, godt hjulpet av billigere krone.

På noe lenger sikt, frem mot sommeren, mener DNB Markets at kronen vil styrke seg både mot euro og dollar.

- Det ser litt lysere ut for nordmenn med planer om utenlandsferie til sommeren, sier Haugland.

Les også: Økokrim avviser Brekkes fremstilling

13 tiltalt i Lime-saken  

Se DNtv: Kristian Røkke: Tror nedturen vil vare

Kristian Monsen Røkke: nedturen vil vare
32-åringen tar med seg erfaringen fra USA når han skal lede Akastor gjennom krisen
02:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.