6. januar 2015: Norsk investor handlet valutaterminer i krysset euro-sveitserfranc (EURCHF) for 400.000 euro, rundt 3,7 millioner kroner ved valutakursen den dagen. Investoren la samtidig inn en stop loss-ordre på 1,2005. Ordren instruerte meglerhuset, Danske Bank Markets, om å selge europosisjonen hvis kursen mot sveitserfrancen falt under det nevnte nivået.

15. januar 2015: Den sveitsiske nasjonalbanken opphevet gulvet i EURCHF på 1,2000 klokken 10:30. Dette førte til at sveitserfrancen umiddelbart styrket seg kraftig mot euro. Danske Bank Markets gjennomførte investorens stop loss-ordre så raskt som mulig, men på grunn av få kjøpere i markedet i sekundene etter sentralbankmeldingen, var det ikke mulig å gjennomføre handlene til noen høyere kurs enn 1,0100.

Resultatet var at investor fikk et tap på svimlende 675.000 kroner på kun få sekunder.

Investoren var forståelig nok ikke særlig fornøyd med dette, og klagde derfor Danske Bank inn til Finansklagenemnda med påstanden om at ordren burde blitt gjennomført til en bedre kurs.

Investoren påstår også banken uansett har ansvar for å opprettholde likviditet, og at han ikke kan holdes ansvarlig for tap som følger av svikt i bankens systemer. I tillegg klager investoren på at Danske Bank har belastet boligkredittkontoen hans for å dekke valutatapet.

"Klager gis ikke medhold", var nemndas konklusjon på alle punktene.

Lang markedserfaring

Finansklagenemnda poengterer at klageren synes å mene at banken har gitt dårlig råd overfor ham ved inngåelsen av derivatavtalen 6. januar 2015. Klageren opplyser at initiativet til å gå inn i det aktuelle EURCHF-derivatet kom fra banken, etter at klageren tidligere hadde vært i CHFNOK, og tapt penger på dette.

"Nemnda finner at klageren heller ikke kan gis medhold på dette grunnlaget. Det fremgår av sakens opplysninger at klageren hadde lang erfaring i valutaderivatmarkedet", heter det i uttalelsen fra Finansklagenemnda.

Videre fremgår det at Danske Bank har opplyst at den ikke driver investeringsrådgivning som egen tjeneste innenfor dette vauta.

"Selv om dette ikke er avgjørende for bankens plikt til omsorg overfor sine kunder, mener nemnda at klageren selv må bære risikoen for det investeringsvalget som ble gjort 6. januar 2015, herunder for den stop loss som ble satt i den anledning. Nemnda vil nevne at det ikke var noe som tilsa at banken burde ha forutsett den beslutningen som den sveitsiske sentralbanken traff 15. januar. Denne beslutningen kom overraskende på markedet", fortsetter nemnda.

- En ekstraordinær situasjon

Danske Bank har på sin side hevdet at det var umulig å gjennomføre ordren raskere og til bedre kurs enn det som ble oppnådd, og viser blant annet til at bankens egne posisjoner i EURCHF-krysset ble solgt til dårligere kurser enn det den misfornøyde investoren fikk.

- Vi tar denne uttalelsen til etterretning og registrerer at Finansklagenemda konkluderer med at vi ikke kunne gjennomført transaksjonen på en annen måte på grunn av en ekstraordinære situasjonen i markedet, sier Danske Banks kommunikasjonssjef Stian Arnesen til DN.

Arnesen understreker imidlertid:

- Når det er sagt er dette selvsagt ikke en situasjon vi ønsker å være i med våre kunder.

LES OGSÅ OM:

XXL-brødrene skiller lag dnPlus (+)

Fastlegers kamp for flere pasienter: - Kan se ut som om de bruker sykemeldinger som et lokkemiddel dnPlus (+)

Fullt opprør blant sinte professorer: – Ansatte føler de er blitt utsatt for et kupp dnPlus (+)

Oppblåste timer i advokatbransjen: 129 advokater tok for høyt salær dnPlus (+)

Søkte jobben som visesentralbanksjef: – Presset på for at jeg skulle trekke søknaden dnPlus (+)

Krise, Facebook, Skam og en "John Fredriksen spesial" i ukens podkast.

- DNtv følger Sunniva Dring (35) hele veien til Norseman. Se første av totalt fire episoder her:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.