LONDON. Stemningen i Oxfoord Street i London kan beskrives som lettere panisk. Horder av mennesker velter inn og ut av varemagasiner. Det er ikke veldig langt mellom hver norske stemme.

- Nå er det shoppingtid, sier Anders Sæternes (24).

Han besøker den britiske hovedstaden sammen med meglerkollegene Raja Irfan (36) og Temoor Sikander (27). De tre ser ut til å beholde roen i kaoset.

- Nei, vi gjør ikke dette for å spare penger. Prisene er de samme som hjemme – kanskje høyere, erkjenner Irfan.

I skrivende stund koster ett pund litt over 13 kroner. Det er om lag to kroner mer enn på samme tid i fjor. I løpet av de neste ukene kan det bli enda dyrere for nordmenn på tur, mener analytiker Magne Østnor i DNB Markets.  

- Kursen kan komme opp mot 14 kroner i desember, sier Østnor til DN.

Sjekk DNs miniguide til London nederst i saken!

Nær historiske nivåer

Etter bunnen i februar 2013, har pundet styrket seg med 60 prosent mot norske kroner. Forrige gang det sto over 13 kroner var i 2004. Nivået har vært ganske stabilt en stund, med unntak av en svekkelse i kjølvannet av at rentetmøtet i den europeiske sentralbanken (ECB) torsdag.
 

- Oppsvingen i britisk økonomi har overrasket positivt. Resultatet har vært en stadig sterkere valuta. Med kronesvekkelsen i tillegg, har vi gått fra historisk lave nivåer til nær historisk høye nivåer, sier Østnor.

DNB Markets tror pundet kan styrke seg videre i forbindelse med rentemøte i Den amerikanske sentralbanken (Fed), som holdes 15.-16. desember.

- Når Fed hever renten, vil man vende blikket mot Bank of England som neste sentralbank til å begynne å heve, sier han.

Normalisering i 2017

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets venter at pundet holder seg sterkt mot kronen «en god stund».

- Først i 2017 ser vi for oss en normalisering mot rundt 12.

Også han venter rentehopp i USA på desembermøtet.

- Dette er et bilde av et marked som både ser for seg at det går litt dårligere i Norge, men som også leker med tanken på at Bank of England etter hvert kan sette opp renten, sier Eek-Nilsen.

Dette venter analytikerne*:

*Pundet står i skrivende stund i 13,02 kroner

Opplevelse og utvalg

Tradisjonelt har London vært det stedet nordmenn drar på julehandel, etter Sverige. Dette vil ikke endre seg med det første, mener fagsjef Robert Hval Straumann i Virke.

- En slik tur handler vel så mye om opplevelsen, og det skal litt mer enn valutakurs til for å endre reisevanene våre. I kombinasjon med det lave rentenivået, kommer dette til å være ganske stabilt. Selv om flere byer har kommet til, vil London fortsette å være en klassiker, sier han.

I byens travleste handlegate fortsetter forbruksfesten. De tre Oslo-mennene har allerede fylt opp et par bæreposer hver, men forteller at shoppingen bare så vidt er i gang.

- Utvalget er jo bedre her, sier Sikander, før de haster videre.

 

Se DNtv: Slik blir du klar for vinterløping

 

Slik blir du klar for vinterløping
- Ingen grunn til å droppe utetreningen når vinteren kommer.
01:46
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.