En dollar som for mange nordmenn allerede på dagens nivåer fremstår som dyr, kommer til å bli enda dyrere i månedene som kommer, spår Handelsbanken Capital Markets i sine ferske prognoser.

- Vår forventninger om en styrking av den amerikanske dollaren henger på forventningene om at den amerikanske styringsrenten vil bli satt gradvis opp, mens renteutsiktene i Europa ser ut til å bli liggende på rekordlave nivåer lenge, skriver meglerhusets rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i meglerhusets konjunkturrapport som legges frem fredag.

Helt konkret ser Knudsen for seg at en dollar i andre kvartal neste år kommer til å koste 9,50 kroner. Vi må lete langt bakover i statistikken for å finne forrige gang dollaren var like dyr. Faktisk 15 år, helt tilbake til oktober 2000.

(se meglerhusets prognoser nederst i saken)

Euro på 9,50 neste vår

På samme tidspunkt ser han for seg at euroen kommer til å koste eksakt det samme. Det henger sammen med at euroen frem til den tid vil svekkes helt ned til paritet - altså én dollar for en euro.

Slik vil det også være i årene fremover, ifølge prognosene. Dermed vil euroen og dollaren kommer til å gå helt i tandem - både mot hverandre og mot norske kroner.

Sterkere krone - etter hvert

Handelsbankens spådom at renten her hjemme vil bli satt helt ned til null i løpet av det neste året.

- Utviklingen i kronekursen utover i 2016 vil likevel kunne gjenspeile forventninger om at en eventuell rentebunn er nær, med en styrket kronekurs som resultat, skriver Knudsen i rapporten.

Mot slutten av 2017 og 2018 ser han for seg at kronen styrkes mot euroen til henholdsvis 9,25 og 9,00.

Spår dyreste svenskekrone på 24 år

Før den tid vil imidlertid kronen også svekkes mot svenske kroner. Ifølge meglerhusets anslag vil en svensk krone mot slutten av neste år koste 1,08 kroner. 

Så svak har ikke norske kroner vært mot svenske siden 1992. Den gangen hadde Norge fastkurspolitikk. Etter at kronen fikk flyte fritt i desember 1992 har ikke norske kroner vært i nærheten av å være så svak mot svenskekronen som det Handelsbanken nå spår.

Handelsbankens kroneprognose

Les også på DN.no:

Alphabet kjøper tilbake aksjer for 5.099.019.513,59 dollar  

Selger Blindleia-luksus for 40 millioner  

Undersøker flere motorer for juks

Se DNTV: Bli med på høstjakten under vann

Bli med på høstjakten under vann
Se fridykkerveteran og undervannsjeger Børje Møster jage stortorsken i Fosnstraumen.
02:48
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.