De kraftige svingningene i den norske kronen kommer til å fortsette, mener valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.

Torsdag legger Handelsbanken frem en fersk konjunkturrapport med prognoser for utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.

Går det slik Knudsen og de andre økonomene i meglerhuset tror, vil det bli enda dyrere for nordmenn å dra på ferie til både Europa og USA i månedene som kommer.

- Ja, det blir dyrt eller dyrere, sier Knudsen.

- Men så er det jo bra å feriere i Norge også da, legger han til.

Ni kroner for en dollar

Knudsen anslår at kronen skal gå enda svakere fremover og at du om et halvt år må ut med ni kroner for både en euro og en dollar. Det er mer enn 13 år siden dollaren var på så svake nivåer mot kronen.

Til sammenligning kostet en euro 8,43 kroner og en dollar 7,86 kroner onsdag ettermiddag.

- Summen av norske nøkkeltall og nedsiderisiko på renten fremover er nok til at kronen vil svekke seg fremover, sier Knudsen.

Store utslag

Valutaanalytikeren understreker at de store svingningene vi har sett i kronen det siste halvåret vil fortsette også i tiden fremover.

Vi skal ikke lenger tilbake enn til 16. desember ifjor for å finne et av de mest ekstreme utslagene i kronen noensinne. I løpet av dagen beveget kronen seg med hele 64 øre mot euroen og var på det svakeste handlet til 9,89 kroner for en euro.

Knudsen mener utviklingen det siste halvåret viser at det er blitt mer risikabelt å investere i kroner.

- Det vil komme overraskelser, gjerne i både renter og valutakurser. Det er essensen. Og da må du også planlegge for det hvis du har eksponering, sier Knudsen.

De store overraskelsene vi har fått skyldes blant annet endringer i renteforventningene, men også store variasjoner i oljeprisen.

-  Og selv om oljeprisen har tendert litt opp i det siste, så er den mye mer volatil enn før fallet. Det forplanter seg inn i norske kroner, sier Knudsen.

- Den usikkerheten tror jeg vil føre til at investorer vil være forsiktige med å kjøpe norske kroner fremover.

På ett års sikt tror han kronen vil svekkes ytterligere mot dollaren, mens den mot euroen vil holde seg på rundt ni blank.

Tror på paritet

Den svake utviklingen mot dollar henger blant annet sammen med at meglerhuset ser for seg at dollaren vil gå enda sterkere mot euroen fremover.

Mens den europeiske sentralbanken for tiden gjør det den kan for å presse rentene i eurosonen ned, forbereder sentralbanken seg på andre siden av Atlanteren på å heve renten.

Akkurat når den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) vil heve renten er ikke så nøye, ifølge Knudsen.

- Så lenge markedet forventer at Fed vil være den sentralbanken som vil sette opp renten først av de store, så gir det oss tro på at markedet fremdeles vil være komfortabel med en sterk eller sterkere dollar fremover, sier Knudsen. ¨

På seks måneders sikt ser Handelsbanken derfor for seg at dollaren når såkalt paritet mot euroen, det vil si at en enhet av den ene valutaen blir like mye verdt som en enhet av den andre.

På 12 måneders sikt tror han utviklingen forsterkes ytterligere slik at en euro i april neste år koster 0,95 dollar.

- Vi skal ha en sterk og gradvis sterkere dollar fremover. Det er en divergens mellom det vi ser i Europa og i USA og det mener vi er nok til at dollaren vil kunne styrke seg litt til fremover, sier Knudsen.

Handelsbankens valutaprognoser:

 

Les også:

Facebook skrur til algoritmen for å løfte frem vennene dine

- Når vi får kniven på strupen så klarer vi det

Tre årsaker til «raskt svingende euro/dollar-kurs»  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.