- Vi har sett en ganske stor bevegelse. Det er en betydelig svekkelse, sa analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til DN tirsdag morgen.

Tirsdag ettermiddag svekkes kronen markert videre mot alle de store valutaene.

Mot dollaren har ikke kronen vært svakere siden mai 2002. Dollaren har i løpet av to døgn blitt nærmere 30 øre dyrere, og handles for 8,80 kroner.

Kronen er også betydelig svekket mot euroen. Nå må du ut med 9,58 kroner for en euro. Det er over 20 øre mer enn du måtte mandag morgen.

Også mot pundet har kronen blitt svekket med 20 øre i løpet av de siste to døgnene. Pundet koster nå 13,16 kroner.

Den svenske kronen har ikke vært dyrere siden 1992. I skrivende stund koster 100 svenske kroner 103,7 norske kroner.

Flere faktorer svekker kronen

- ECB og Opec åpnet for det vi ser nå i forrige uke, og så har oljeprisen fått seg en ny knekk. Og så ser vi i større grad at de aktørene som tidligere i november kjøpte kroner er borte. Nå begynner man også en tilpasning for hva Norges Bank kan finne på om en drøy uke, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Kronesvekkelsen begynte fredag etter at Norges Bank publiserte undersøkelsen Regionalt Nettverk, som viste svake forventninger blant norske bedrifter.

Senere fredag holdt Opec strategimøte, der det ikke ble vedtatt noe produksjonskutt blant representantene. Da begynte oljeprisen å falle. Mandag falt oljeprisen til det laveste nivået siden 2007. Dette førte til en betydelig svekkelse av den norske kronen.

- Vi har hatt prognose for uendret rente i desember ganske lenge. Men jeg skal innrømme at jeg blir mer usikker når jeg ser det siste oljeprisfallet her, sier Bernhardsen i Nordea.

Oljeprisen faller ytterligere tirsdag. Nå koster et fat med nordsjøoljen Brent med levering om en måned 40,25 dollar. Det er betydelig lavere enn Norges Bank la til grunn i september.

Mandag formiddag la SSB frem tall som viste at norsk industriproduksjon falt kraftig i oktober. Også dette førte til en svekkelse av kronen.

I tillegg til dette begynner markedet å posisjonere seg til rentemøtet i Norges Bank i neste uke. Det er stor spenning knyttet til om sentralbanken kommer til å kutte styringsrenten ytterligere eller ikke.

- Bevegelsene i det norske valuta- og rentemarkedet bærer nå i økt grad preg av usikkerhet knyttet til rentebeslutningen til Norges Bank i neste uke, og volatiliteten vil trolig fortsette denne og neste uke, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i meglerhusets morgenrapport tirsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Stor usikkerhet om eiendomsskatten

Disse vil bli operasjef

Råvaresjef: De kortsiktige utsiktene for oljemarkedet er meget utfordrende

Se DNTV: Derfor sitter Brekke trygt i Telenor

Bård Bjerkholt: Derfor sitter Brekke trygt i Telenor
Ingen av de tre kvinnene med mest erfaring i Telenor-ledelsen skal ha blitt innkalt til intervju da selskapet ansatte ny konsernsjef. DNs kommentator Bård Bjerkholt mener Sigve Brekke overlever både det og CV-juks.
01:29
Publisert: