Det greske gjeldsdramaet sender frykt og usikkerhet inn i valutamarkedet, og får investorene til å rømme euro og norske kroner til fordel for amerikanske dollar.

- Mye av det ser er en risk off bevegelse (økt risikofrykt, red. anm), der dollaren gjerne er den man etterspørs, mens kronen som en liten valuta med ikke alltid god likviditet gjerne fremstår lite attraktiv. Et litt svakere bilde for norsk økonomi, hjelper heller ikke på etterspørselen, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til Dagens Næringsliv.

Dette støttes av sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets, som påpeker at dollareetterspørselen øker, og at amerikanske og tyske renter svekker seg.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.
Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets. (Foto: Gunnar Lier)

"Disse risk-off bevegelsene kommer til å vare frem til søndag. Hvis Hellas stemmer "ja" til kreditorenes kriterier slik vi tror, vil bevegelsene reversere seg", skriver Syed i en oppdatering.

Samtidig svakker´nordsjøoljeprisen seg med én dollar fatet mandag, og er sist omsatt for 62 dollar. Alt annet like, bidrar det til å legge ytterligere press på kronekursen, selv om det ikke er det viktigste i dag, forklarer Viland,

- Det ser ut til at det er litt samsvar med nedgang i oljeprisen på morgenen, og dyrere kroner mot dollar, sier analytikeren.

Amerikanske dollar styrker seg rundt én prosent mot norske kroner mandag, og er opp omlag 10 øre.

Sjeføkonom Shakeb Syed, Sparebank 1 Markets.
Sjeføkonom Shakeb Syed, Sparebank 1 Markets. (Foto: Kristine Nyborg)

Dermed koster én dollar 7,9 kroner. DNB Markets tror dette er starten på en bevegelse. Meglerhuset venter nå dollaren å koste 8,11 kroner i september. De siste dagers hendelser i eurosonen gjør imidlertid at vi kan kommer til å se 8-tallet heller før enn senere, mener hun.

- Jeg vil ikke bli overrasket om vi ser 8-tallet igjen, litt avhengig av hva som skjer i Hellas i det korte bildet. Her kan det løse seg, men risikofrykten kan også øke ytterligere, og dermed også etterspørselen etter dollar. Da kan vi være på 8-tallet ganske fort, sier DNB-analytikeren.

Både DNB Markets og Nordea Markets endret sine valutaprognoser i forrige uke. Nordea Markets ser imidlertid dollaren over 8 kroner først i desember (8,10).

Dollaren styrker seg også mot euro, som svekker seg 0,8 prosent.

Les også:
DNB: Så mye koster en euro om en måned
- Vi får ikke bestemme noe selv. Tyskland og de andre dikterer

Se også stemningsrapporten fra Hellas: Tilbrakte natten i kø foran minibanken

Tilbrakte natten i kø foran minibanken
Bekymrede grekere vil ha ut pengene sine i frykt for hva som nå skjer i Hellas.
00:50
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.