Kronen raser nok en gang mot de store valutaene tirsdag etter at oljeprisen har falt ytterligere.

- Kronen svekker seg på veldig bred basis. Oljeprisen har gått under 60 dollar fatet, og den endringen er ikke så veldig stor, men tydeligvis nok, sier valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

Knudsen peker på at tirsdagens bevegelser i kronekursen kan skyldes at markedsaktører trekker paralleller mellom rubelen og kronen, på grunn av at både Norge og Russland fremstår som tilsynelatende oljeavhengige.

- Det kan være en del aktører i valutamarkedet trekker paralleller til krone, rubel og oljeavhengighet. Det kan periodevis være nok til at det brer seg enda større usikkerhet. Det er nok noe av det vi ser nå, sier Knudsen.

Utelukker ikke ti kroner mot euro

Knudsen trekker frem at lignende bevegelser ble opplevd under finanskrisen, men er likevel overrasket over den svake kronen.

- Det er klart at denne omstillingen har kommet brått på, det har vært uventet at det skulle gå så svakt for norsk krone. Usikkerheten råder, det er det som beskriver situasjonen best, sier han.

Det er ikke mange dagene siden kronen passerte ni mot euro, og valutaanalytikeren ser ikke bort i fra at kronen kan passere ti-tallet mot den europeiske valutaen.

- Så lenge den usikkerheten hersker rundt oljeprisen, og oljeprisen skulle fortsette å dale, så er ikke det noen umulighet. Det vil jeg ikke utelukke, nei. Det er ikke mitt hovedscenario, men med så store svingninger på ganske begrensede endringer i oljeprisen så kan det skje, sier Knudsen.

Brå bevegelser

Knudsen minner om at omslaget av bevegelsene vi ser nå kan bli bråe.

- Skulle det være sånn at den usikkerheten som vi ser nå reduseres, kan mye av den luften vi ser av de bevegelsene vi har sett de siste dagene gå ut. Risikoen blir bare større og større desto høyere opp denne kursen går, sier han,

Når vendepunktet kommer er det ingen som vet, men når det kommer kan det medføre store bevegelser ned igjen.

- Vi venter at det vil bli store endringer i markedsprisene de neste dagene og den neste tiden, understreker Knudsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Et opplagt salgssignal

Nå koster en euro 9,40 kroner

- Den perfekte stormen for kroner, her taler alt for at kroner skal gå svakere