I løpet av årets første to måneder er pundet blitt over en krone billigere.

Et pund koster i skrivende stund 12,12 kroner, mens du i slutten av desember måtte ut med 13,20 kroner for et pund.

Bare i løpet av tre dager er pundet blitt om lag 20 øre billigere.

Vi må helt tilbake til juli ifjor for å finne et svakere pund mot kronen.

Pundet mot kronen det siste året. Skjermdump: Infront
Pundet mot kronen det siste året. Skjermdump: Infront

Følg valutakursene med DN Investor

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets viser til at de siste dagers pundsvekkelse skyldes forhandlingene mellom EU og Storbritannia, og bekymringene rundt en eventuell «brexit».

Svekkelsen av pundet over de siste månedene skyldes ifølge Knudsen at forventningene til en renteheving fra Bank of England (BoE) har blitt skjøvet frem i tid.

Han peker på at den britiske sentralbanken har guidet renteutviklingen i kjølvannet av den amerikanske sentralbanken (Fed).

Dyttes frem i tid

Rundt nyttår begynte det å komme inn ulike svake nøkkeltall fra USA, som har gjort at flere er usikre på den videre renteutviklingen fra Fed. Dette har videre ført til at forventningene til en renteheving fra BoE har blitt dyttet lenger frem i tid, forklarer Knudsen.

- Du må faktisk noen år frem i tid før du ser at det er priset inn en heving fra Bank of England. Omslaget har vært veldig kraftig. Forventningen til renteheving blir dyttet langt frem i tid, sier han.

Oslo 2016-01-07Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken.
Oslo 2016-01-07Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Tidligere har det vært ventet at det skulle komme en heving fra BoE mot slutten av 2016 eller i begynnelsen av 2017. Nå er ikke en renteheving priset inn på nærmere 40 måneder.

Tror svingningene vil fortsette

I tillegg trekker Knudsen frem forhandlingene mellom Storbritannia og EU som en usikkerhetsfaktor som påvirker pundet.

I helgen ble det klart at det britiske folket skal stemme over om Storbritannia skal fortsette å være medlem av EU. Denne folkeavstemningen holdes 23. juni i år.

- De fleste anslår nå at det er mest sannsynlig at de fortsetter å være medlem, samtidig vet vi at man skal være litt forsiktig med å trekke konklusjoner. Det er jo lenge til, sier han og understreker:

- Pundet vil være mer volatilt fremover. Det må vi nesten bare legge til grunn.

Volatilitet er et begrep som brukes om usikkerhet og svingninger i en kurs.

Venter renteheving i tredje kvartal

Nordea Markets skriver i en oppdatering søndag at pundet har vært en av de mest «forhatte» valutaene de siste månedene.

Meglerhuset viser til at pundet handles betydelig under sin rettferdige verdi. De tror at pundet vil styrkes i løpet av de neste ukene, forutsatt at den globale uroen i finansmarkedene ender.

Økonomene i Nordea mener det er ekstremt at markedet ikke priser inn en renteheving fra BoE før om flere år, og viser til den sterke utviklingen i det britiske arbeidsmarkedet. Nordea Markets venter en heving i tredje kvartal i år.

DNB Markets oppdaterte sine valutaprognoser fredag. Dette venter meglerhuset pundet vil koste fremover: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Dette er fjorårets lønnsvinnere og -tapere

Så mange flyr med lavprisflyselskaper

IEA advarer mot kraftig oljeprishopp

Se DNTV: Er dette Norges nye stjernerestaurant?

Er dette Norges nye stjernerestaurant?
Onsdag drysser Michelin-guiden sine stjerner over Norden. Får restaurant Kontrast en?
02:46
Publisert: